POLISEN. Rikspolischef Dan Eliasson tog beslut att använda en krypteringsmetod som Försvarsmakten inte godkänt. Polisen använde istället en egen krypteringslösning. Detta innebar att ett privat företag fick åtkomst till hemlig information från polisens lönesystem.

Skandalen med IT-säkerhetsskandalen på Transportstyrelsen avlöses nu av en liknande skandal hos polismyndigheten. Myndigheter kringgår eller struntar öppet i säkerhetsregler och därmed släpper känslig och hemlig information till obehörig part.

För en månad sedan avslöjade Ekot och P4 Stockholm att rikspolischefen Dan Eliasson våren 2015 fattat beslut om att strunta i kryptering godkänd av Försvarsmakten, när man skulle ge ett privat företag åtkomst till hemlig information från polisens lönesystem. I en intervju sa Dan Eliasson då till Ekot:

– Vår uppfattning är att vi har valt ett alternativt tillvägagångssätt i stället för försvarskrypto. Och det är en möjlighet som finns enligt säkerhetsskyddsförordningen.

Hade sagt tydligt nej
Men nu avslöjas att det inte stämmer. Polisen frågade Försvarsmakten i augusti 2014 om att få använda sig av krypteringen som inte var godkänd av försvaret. Svaret från Försvarsmakten var ett tydligt nej, ett sådant undantag var inte tillåtet. Man hade  alltså varnat Polismyndigheten ett halvår innan. Trots detta fattade Eliasson beslutet.
– Det visar ju att polisen faktiskt känner till vilka regler som gäller vid hantering av hemlig information, säger it-säkerhetsexperten Patrik Fältström till Ekot.

Fortsätta komma undan
Han är inte den enda experten som reagerar.

– Jag är helt fascinerad över just det. Att man kan få ett ”nej” och sen ändå fortsätta att ha idéer om hur de ska göra för att få undan det här nejet. Det är bara att ta Försvarets ”nej” och förstå att man inte kan göra så. Punkt, säger Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet.

Polisen vill inte kommentera uppgifterna.

Dan Eliasson har varit i många blåsväder sedan han tillträdde som rikspolischef, starkt kritiserad både inom de egna leden och utanför. Inte minst för sin handfallenhet i att hantera poliskrisen och den eskalerande brottsligheten i Sverige. Frågan är om han klarar sig kvar efter detta avslöjande.