Politiker i de gamla partierna brukar entusiastiskt tala om att industrisamhället är över och att det nu är it-teknologi som gäller. Det har fel. Vi borde vara glada och stolta över svensk ingenjörskonst och vår basindustri.

Medan det förut så hyllade Ericsson med dess fokus på telekommunikation går från kris till kris, rapporterar AB Volvo nya vinstrekord. Börsanalytiker är mäkta överraskade – igen.

I fredags kom kvartalsrapporten för tredje kvartalet. AB Volvo krossade förväntningarna, när det gäller lastvagnar men särskilt för anläggningsmaskiner. Samtidigt ger man positiva marknadsprognoserna för 2018.

”Analytikerna som följer Volvo har det senaste året inte alls hängt med i svängarna”, konstaterar Dagens Industri. Det är främst anläggningsmaskinerna som både ökat i antalet sålda maskiner på en växande marknad, samtidigt som man också tar en allt större marknadsandel. Volvo menar att det inte är en tillfällig ”bubbla”.

– Vi tycker att den här uppgången är sund. De nya maskinerna börjar användas direkt. Därmed vet vi att uppgången inte beror på lageruppbyggnad eller spekulation, säger Martin Lundstedt, affärsområdeschef för anläggningsmaskiner till DI.

Också orderingången på tunga lastbilar ökar, med 34 procent under det tredje kvartalet, främst i USA. Men bättre fungerande samarbete på asiatiska marknader har bidragit till ökade rörelsemarginaler.

Det som händer är att det som förut sågs som framtidsteknologi nu har integrerats i den vanliga industriproduktionen. Istället för futuristiska teknologidrömmar har nya lösningar kommit till användning i den gamla vanliga industrin. Och gör den mer effektiv.

Visst har andelen sysselsatta inom industrin minskat, men gränsdragningar mellan tung industri och högteknologiska företag suddas ut. ”Sveriges styrka inom it är ett viktigt skäl, utöver tillgången till råvaran, till att vi har kvar en ledande position inom stål, skog och gruvor”, kommenterar DI på ledarplats.

Sverige gick från fattigt jordbruksland till rik industrination på hundra år från 1870 till 1970. Därefter har andra börjat komma ikapp. Men om Sverige kan kombinera det högteknologiska med basindustri kan ekonomin fortsätta växa.