Doktorn i teologi och lektorn i etik Ann Heberlein har sagt upp sig från Lunds universitet. Uppdragen som författare och debattör tar allt mer tid. Dessutom kandiderar hon för M i kommande val.

Ann Heberlein har blivit ett av de mer kända namnen i svensk samhällsdebatt genom skarp kritik mot vänsterdominansen. Under Almedalen i somras diskuterade hon sin nya bok med Samtiden (se här). Nu har den offentliga medverkan i debatten blivit så omfattande att hon lämnar Lunds universitet.

– Det var dags att gå vidare. Jag har varit på universitetet i olika funktioner sedan 1992. Och nu har jag känt att mina övriga verksamheter tar lite för mycket tid för att jag ska känna mig tillfreds med arbetet. När jag nu kandiderar till riksdagen kändes det som en bra tid att lämna, säger Ann Heberlein till DN.

I en Facebook-debatt skrev hon nyligen om hur det är att inte tillhöra vänstern när man verkar på universiteten: ”Vi är inte kvar längre. Till slut får man nog av att motarbetas och ifrågasättas. Den svenska akademien – läs humaniora och teologi – är en ankdamm där bara ankor med vänstersympatier får plats. Hälsar en borgerlig anka som valde att säga upp sig från en fast lektorstjänst på LU. Äntligen kan jag andas.”

Hon skriver också: ”Så här i retrospektiv kan man konstatera att vänstern valde rätt – de har systematiskt tagit över institution efter institution, medier, akademi, grundskola, för att inte tala om kultursektorn”.

– Jag tror att Ann känt att hon vill satsa helhjärtat på politiken. Och då kom vi överens om att det är lika bra att hon avslutar sin anställning, säger Alexander Maurits, prefekt vid Centrum för teologi och religionsvetenskap på Lunds universitet.

Det är också Ann Heberleins egna skäl till att hon sagt upp sig. Det är inget beslut i protest. Debattinläggen på Facebook är allmänna reflektioner.

– Däremot kan jag anse att akademin är politiserad åt vänster. Den är genomsyrad av olika perspektiv som gör att jag känner mig mindre fri som forskare och lärare, säger Ann Heberlein.