SEXBROTT. En våldtäktsanmälan dröjde sju år innan det blev rättegång. Den misstänkte gärningsmannen skulle dessutom ha utvisats redan året innan våldtäkten ska ha skett. När rättegången väl hölls frikändes gärningsmannen. Nu granskar JO fallet.

En kvinna anmälde 2010 att hon hade knuffats in i en hytt, tryckts ner och våldtagits av den nu 32-årige mannen. Redan två år tidigare, 2008, hade mannen begått ett sexuellt övergrepp och 2009 fick han ett avvisningsbeslut som han inte följde.

Först i mars 2012 häktades mannen i sin utevaro och tingsrätten lämnade informationen vidare till polisen för att han skulle efterlysas och gripas. Men det glömdes bort. 2015 stoppades han för fortkörning men eftersom efterlysningen hade slarvats bort fick han bara böter utskrivet och kunde åka vidare.

Efterlyses till sist
Det går nästan fem år innan polisen upptäcker att mannen varit utevarohäktad. I november 2016 efterlyses han. Tingsrätten upptäcker att mannen inte delgivits åklagarens stämning på grund av ”förbiseende”. Slutligen kan mannen delges stämningen med hjälp av uppgifter från Migrationsverket, och han kommer till rättegången i september i år.

Åklagaren överklagar
Mannen frias för våldtäkten, bland annat för att rätten anser att ord står mot ord. Men åklagaren överklagar domen till hovrätten.

– Jag har noggrant läst igenom domen och själv gått igenom bevisningen, och jag kommer att överklaga domen till hovrätten. Jag anser att tingsrätten gjort en felaktig bedömning av den bevisning som finns i målet, säger åklagare Debika Ray Berghog, som tog över ärendet förra hösten, till Metro.

JO granskar
Nu har Justitieombudsmannen beslutat att granska polis, åklagaren och Nacka tingsrätt efter att ha läst om rapporteringen i media. Rättsexperten Sven-Erik Alhem har tidigare sagt att han anser att JO borde granska fallet.