Vallokalundersökning visar stor framgång för Alternativ för Tyskland, som ser ut att tredubbla sitt väljarstöd och bli tredje största parti. Socialdemokraterna gör sitt historiskt sämsta val efter andra världskriget.

De första siffrorna från Tyskland handlar om en vallokalsundersökning från TV-kanalen ARD och är således inte räknade röster. Men om undersökningen stämmer har Socialdemokraterna gjort sitt sämsta val någonsin. Man får endast 20 procent av rösterna.

Båda de två stora partierna i Tyskland har förlorat stort.

TABELL PROGNOS 2017 (jmf m förra valresultatet)
Kristdemokraterna: 32,5 procent (-9,0), 217 mandat (-94)
Socialdemokraterna: 20,0 procent (-5,7), 134 mandat (-59)
Alternativ för Tyskland: 13,5 procent (+8,8), 88 mandat (+88)
Fridemokraterna: 10,5 procent (+5,7), 70 mandat (+70)
Miljöpartiet Die Grünen: 9,5 procent (+1,1), 62 mandat (-1)
Vänsterpartiet Die Linke: 9,0 procent (-0,6), 60 mandat (-4)

UPPDATERING kl 19.17

De två stora partierna gör mycket stora förluster i Bayern och östra Tyskland. I Bayern, den näst störta delstaten, tappar kristdemokraternas systerpartiet CSU sin majoritet och hamnar till och med under 40 procent, enligt vallokalundersökningen i ARD.

I forna DDR är förändringarna än större. Där blir AfD näst största parti, och ligger inte långt efter Kristdemokraterna.