MOSKÉBRANDEN. Den 20-åriga mannen som misstänks för moskébranden i Örebro häktas. Han skriker och spottar mot rätten och får hållas ner av tre poliser i rättssalen. Mannen är inte svensk medborgare.

Det blev tumult i rättssalen när den 20-årige mannen begärdes häktad vid Örebro tingsrätt misstänkt för grov mordbrand. Det är en vild start, skriver Svt i sin liverapportering. Mannen spottar mot rätten och skriker att han inte vill ha någon advokat. Rätten förklarar för den misstänkte att han ska ha en offentlig försvarare oavsett om han vill det eller inte. 20-åringen försöker lämna sig stol men tvingas ner igen av tre poliser. Ett larm går under tumultet i rättssalen och fyra fem poliser kommer springande utifrån och tar sig in till den pågående förhandlingen. Under tumultet erkänner mannen att han är skyldig till brottet, enligt Svt. Ett stort antal poliser eskorterar den misstänkte ut ur salen innan förhandlingen kan fortsätta, bakom stängda dörrar nu. Media får lämna salen och den misstänkte får följa förhandlingen från ett enskilt rum.

Gripit man
Det var under tisdagsnatten som moskén i området Vivalla i Örebro brann och fick stora skador. Tidigt samma morgon meddelade polisen att de gripit en man som varit anhållen i sin frånvaro. Idag begärdes mannen alltså häktad för grov mordbrand, men också för förberedelse till en mordbrand som ska ha inträffat några dagar tidigare. Polisen har sagt att man inte ser några politiska eller religiösa motiv till den misstänkta mordbranden.

Tingsrätten finner att det finns risk för att mannen förstör bevis om han släpps. Han häktas och ska även genomgå någon form av psykiatrisk undersökning.

Mannen är inte svensk medborgare men hemmahörande i Örebro. Han är tidigare dömd för narkotikabrott och misshandel till samhällstjänst, vilket omvandlades till fängelsestraff på två månader.

Kungen besökte
I efterspelet av moskébranden under onsdagen gästade kung Carl Gustav platsen och träffade moskéföreträdare med anledning av händelsen. Kungen hade ett annat ärende på i Örebro samma dag. Hundratals nyfikna kom för att titta.

Kräver höjd säkerhet
Under onsdagen gick även flera  muslimska riksorganisationer ut och krävde åtgärder för att garantera säkerheten i landets moskéer, enligt TT.  Berörda myndigheter agerar inte mot hot, trots upprepade påpekanden, menar man. ”Vi har påpekat hotbilden och säkerhetssituationen för landets moskéer vid ett antal tillfällen nu, vi möts likväl med en ovilja att vidta nödvändiga åtgärder från berörda myndigheter”.

Hjälpa med lokal
Svenska kyrkan har även lovat att titta på om man kan hjälpa till med en ersättningslokal till det muslimska samfundet.

– Vid en sådan här händelse känner man likheten. Hur hade jag känt om det hänt min kyrka? Man vill ställa upp för varandra, säger prästen Graham Javis till SR.