I medierapporteringen heter det att Donald Trump trappade upp retoriken mot Nordkorea i sitt FN-tal igår. Men Obama använde samma språkbruk förra året. Trump upprätthåller därmed trycket mot Nordkorea och mot kärnvapenspridning.

Nordkorea hotar att kärnvapenattack mot grannarna. Detta står dock inte i centrum efter att flera världsledare talat i FN. Utrikesminister Margot Wallström kritiserar president Donald Trump för stark ord mot Nordkorea, men riktade ingen kritik mot att den kommunistiska diktaturen hotar med kärnvapenanfall.

Den amerikanske presidenten var tydlig.

– USA besitter stor styrka och tålamod. Men om vi tvingas försvara oss och våra allierade har vi inget val än att totalt förinta Nordkorea. ”Raketmannen” är ute på ett självmordsuppdrag för sig själv och sin regim. USA är redo, villigt och kapabelt, men förhoppningsvis blir det inte nödvändigt, sa Trump.

Enligt Sveriges Radio ”trappade Trump upp retoriken” mot Nordkorea och förde sitt ”twittrande” in i FN-skrapan. Enligt TV4 har reaktionerna varit ”starka” mot talet som ”hotar en hel nation”. En sådan reaktion kom från svenske utrikesministern.

– Det han sa strider mot själva idén om FN. Nu har FN beslutat om sanktioner, låt oss genomföra dem. Låt oss trycka på de länder som inte följer dem. Låt oss samtidigt se om det går att finna en diplomatisk lösning, sa utrikesminister Margot Wallström.

Kritiken mot Trump framstår som okunnig. Trumps tal är nämligen inte en upptrappning i retoriken. Tvärtom fullföljer han budskap som framförts av hans företrädare Barack Obama. I april förra året uttalade Obama exakt samma budskap.

– Vi kan, självklart, förinta Nordkorea med våra vapenarsenaler, sa Obama till CBS News i april 2016. Obama kallade också regimens ledare för ”nyckfulla”. Det rapporterade Daily Telegraph under rubriken ’We could destroy you,’ Obama warns ’erratic’ North Korean leader.

Alla som påstår att president Trump på något sätt skulle vara extrem i sina uttalanden, vilseleder och ägnar sig åt fejkade nyheter.