Ta makten! Det är löjligt att behöva säga det. Men allianspartierna har obegripligt svårt att bestämma om de vill vinna regeringsmakten eller inte. Decemberöverenskommelsen lever vidare, i praktiken. Men nu har KD-ledaren Ebba Busch Thor dock tagit ett halvt steg i rätt riktning.

I SVT:s morgonstudio förtydligade KD-ledaren Ebba Busch Thor sin och Kristdemokraternas syn på regeringsmakten. Hon kan tänka sig att ta makten med hjälp av Sverigedemokraterna.

– Jag är beredd att tillträda på det sättet. Jag tycker att det är helt fel som det varit nu i några år där en del partier sagt att ’jag står för den här politiken men om du också tänkt rösta för den så vill jag inte att den politiken går igenom’, sa hon.

Men hon vägrar samtidigt att förespråka direkta förhandlingar med Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna.

– Varför ska jag ge bort makt i onödan till en femte part, frågar hon i Morgonstudion.

Därmed intar hon samma ställning som Ulf Kristersson gjorde i sitt Facebook-inlägg i samband med att han officiellt förklarade att han kandiderar till att bli Moderaternas partiledare.

Det innebär att man vill lägga förslag i riksdagen som är förankrade i de fyra borgerliga partierna, men utan att tala med SD.

Sverigedemokraterna får därmed vågmästarrollen att avgöra om rödgrönt eller alliansförslag går igenom.

Men att inte tala med ett av riksdagens största partier är också det en ohållbar inställning. Alla väljare och deras representanter ska räknas. Man kan inte negligera en folklig opinion som i nästa val kan utgöra upp till en fjärdedel av väljarkåren.

Om man inte talar med SD-företrädare i utskotten kan ju SD rösta emot alliansen, om man anser att det rödgröna förslaget är bättre.

En minoritetsregering måste tala med alla partier i riksdagen. Allt annat skulle spegla en odemokratisk attityd. Det är också för en regering pragmatiskt korkat att inte kolla av var gränserna för partiernas kompromissvilja går. En sådan hållning bäddar för snabbt fall.

Budskapet till de gamla partierna blir: Snälla, snälla var ärliga. Säg till väljarna om ni vill ha makten, så att väljarna kan rösta på andra partier om ni inte vill det. Om ni tar makten, tala med alla folkets valda representanter.

Svårare än så är det inte.