BROTT. Grov kriminalitet skjuter i höjden i snabb takt. Skjutningarna är nu betydligt fler i Sverige än i de flesta länder i övriga Europa och användningen av handgranater likaså.

Jämfört med länder som Norge och Tyskland har Sverige fyra-fem gånger fler skottlossningar med dödlig utgång i förhållande till folkmängden, enligt en ny studie. Sverige ligger snarare i paritet med södra Italien när det gäller skottlossningar, och med Mexiko när det gäller användandet av handgranater, enligt Joakim Sturup, kriminolog och en av forskarna bakom studien.

– När vi talar med poliser och forskarkolleger utomlands är det svårt att hitta en motsvarighet i andra länder, säger han till P4 Malmöhus.

Forskarna har inga tydliga svar på varför det blivit så, men ska fortsätta undersöka.

Förortsmiljö
Klart är att det grova våldet har gått ner i åldrarna. Det har också flyttats från mc-gängsmiljö till storstädernas ytterområden.

– Vi vet inte om det är en ökad förekomst av illegala vapen i de här miljöerna eller om det beror på att det finns en tendens att snabbare använda de vapen som finns. Men någonting har hänt, säger Joakim Sturup.

Malmö har den mest alarmerande situationen vad gäller skottlossning av Sveriges tre största städer. Bara under de senaste veckorna har flera personer skjutits i Malmö.

Unga män med invandrarbakgrund står till största delen bakom vågen av skottlossningar och av de som är gängkriminella, enligt flera granskningar i år, bland annat DNs och Expressens.