SITTSTREJKEN. Under helgen tog “sittstrejken” med afghanska män och deras sympatisörer en märklig vändning, när de även ropade slagord om att rädda BB, höja LSS-bidrag och pensionerna. Samtidigt kommer nya siffror som visar att 83 procent, 3 415 testade ensamkommande har ljugit om sin ålder.

”Höj pensionerna”, ”höj LSS-stödet” och ”stöd BB-ockupationen”. Rörelsen Ung i Sverige kräver inte bara att utvisningarna till Afghanistan stoppas och att alla ensamkommande som kommit de senaste åren får amnesti. I helgen tycks rörelsen ha muterat. Dessa afghanska män, som sökt asyl och fått avslag, skanderar politiska slagord om pensionärer och BB-personal. Det kokar på sociala medier, för många är det höjden av fräckhet, ett slags storhetsvansinne.

Talespersonen Fatemeh Khavari påstår att pensionärernas och ensamkommandes välfärd inte står mot varandra.

– Pensionärerna som byggt det här landet ska inte behöva lida, säger hon i ett tal.

BB-ockupationen i Sollefteå hyllas och stödet för personlig assistans/LSS ska höjas.

– Ingen hade trott att vi skulle utmana makten med vår sittstrejk och ingen hade trott att kvinnor och barn skulle ockupera ett BB, men vi är rörelser som vägrar vara tysta.

Enorma pengar
Det är ironiskt att företrädare för just den gruppen gör jämförelsen, då ensamkommande kostar det svenska samhället enorma pengar i offentliga medel. Varje så kallat ”ensamkommande barn” kostar cirka en miljon kronor per år. Färska siffror från Rättsmedicinalverket visar dessutom att 86 procent av de som ålderstestats har ljugit om sin ålder och är vuxna.

Moderate riksdagsmannen Hanif Bali kallar det ”största välfärdsbedrägeriet i vår historia” på twitter och att lägga ner BB i Sollefteå innebär en besparing motsvarande vad endast 15 ensamkommande kostar per år.

Polisen tillåter
De asylsökande afghanska männen, varav många har fått avslag, har tillåtits befinna sig på Medborgarplatsen under 28 dagar och nätter. Polisen har underlåtit att kontrollera identiteter och underlåtit att gripa de som inte har rätt att vara i landet. Polisen har även underlåtit att se till att tillståndets tider har hållits.

Knivskuren polis
Inte ens den knivskurne polismannen, mordförsöket utfört av en asylsökande afghan under torsdagen, verkar häfta negativt vid demonstrationen.

Mordförsöket skedde när polisen patrullerade för att skapa säkerhet kring demonstrationen, och polisen har haft en hotbild mot sig i området under hela sommaren.

Manifestation över landet

Trots allt detta får demonstrationen fortsätta i två veckor till, med fortsatta resurser för polisbevakning. Afghanerna och asylaktivisterna intog bara nästa plats i centrala Stockholm, Norra Bantorget.

Talespersonen Fatemeh Khavari uppmanar till gemensam kamp och demonstrationer över hela landet den 12 september, i samband med riksdagens öppnande.

Majoritet av åldersbedragarna
Bloggaren Merit Wager tycker att det är dags att få slut på demonstrationen som hon menar undergräver asylrätten.

– Det är provocerande att det nu pågår enorma kampanjer runtom i landet för att afghaner ska få stanna i Sverige utan asyl- eller skyddsskäl. Afghanerna är ju i majoritet bland de vuxna ”ensamkommande barnen” som kommit till Sverige och är därmed också med till visshet gränsande sannolikhet i majoritet bland åldersbedragarna.

– De som fått avslag ska lämna landet och inte invaggas i tron att bara för att de är högljudda och har allehanda grupperingar bakom sig så kan de tvinga svenska myndigheter att agera mot gällande lag.

Hon tycker att polisen borde sluta ge långtidstillstånd för sådana här kampanjer där det dessutom ligger också andra intressen bakom.

– Är det dags att pröva grundlagens § 25? undrar hon.