MÅNGGIFTE. Nacka stad har för skattepengar köpt dyra bostadsrätter till en nyanländ man med tre fruar och 16 barn, för 13 950 000 kronor av skattebetalarnas pengar. Men det tar inte slut där. Familjekonstellationen har rätt till stora summor i skattefria bidrag per år.

Saltsjöbaden är ett område där många bara kan drömma om att få bosätta sig och kunna köpa en bostadsrätt för 4-5 miljoner kronor. Nacka kommun har hittills köpt bostäder för en halv miljard till nyanlända enligt “Bostadsförsörjning för sociala behov”, bland annat till en man med tre fruar och 16 barn, avslöjade SD Nacka på sin facebooksida. ”Faktum är att kommunen har köpt tre bostäder (5 450 000kr, 3 300 000kr, 5 200 000kr) till en kostnad av totalt 13 950 000 kr. Mannen som är 57 år gammal är enligt folkbokföringen gift med alla tre fruar som är 40, 40, respektive 43 år gamla.”

Nyheten har exploderat på sociala medier och kommunstyrelsens ordförande i Nacka stad, Mats Gerdau (M), har kommenterat som svar att han bara har att följa lagen. ”Kommunen har inget som helst inflytande över vilka personer staten väljer att anvisa, vare sig ålder, ursprungsland, utbildning, familjestorlek eller civilstånd”. Han påpekar att ingen får sin lägenhet utan bara hyra den i två år, det finns inget besittningsskydd.

Nödlösningar permanenta
Exempel från andra håll i landet har dock visat att de nyanlända som flyttar in i bostadsrätter ofta stannar kvar där. Malmö stad har storhandlat bostadsrätter till nyanlända och bostadslösa och det var tänkt att de ska bo där tillfälligt. Men kommunen äger redan 268 skattebetalda borätter och de som en gång flyttade in kan bo kvar livet ut, visar en kartläggning som Sydsvenskan har gjort.

Bidragsregn
Men förutom det tillkommer att Sverige sponsrar med skattemedel en form av familjebildning (månggifte) som är olaglig i Sverige. Ett bidragsregn utfaller till den syriske mannen och hans tre fruar. Familjen har automatiskt rätt till stora summor skattefritt:

Barnbidrag för 16 barn X 1050 kr blir 16 800 kr per månad. De två fruar som inte bor med mannen har rätt till underhållsbidrag, 1573 kr/månad och barn. Om mannen bor med sju barn betalas underhållsbidrag ut till övriga nio barn: 14 157 kr /månad. Bara genom dessa bidrag får familjen 371 484 kronor per år.

Övriga bidrag
Dessutom tillkommer flerbarnstillägg för två eller fler barn samt bostadsersättning, etableringstillägg och etableringsersättning. Alla dessa bidrag är skattefria. Enligt ett räkneexempel som Försäkringskassan just nu tittar på kan familjen få över en miljon kronor i skattefria bidrag, utöver att få bo i en attraktiv bostadsrätt och att få sin försörjning betald av skattebetalarna. Detta samtidigt som många svenska medborgare lider av bostadsbristen och fattigpensionärer och vissa andra medborgare lever under EUs fattigdomsstreck.

Ifrågasätter
SD Nacka frågar de styrande partierna i Nacka:
”• Är månggifte ett godkänt familjeförhållande att ansöka om bistånd för?
• Varför använder ni Nackabornas pengar på bostäder till främlingar och samtidigt pressar upp priserna på bostadsmarknaden?
• Varför hjälper ni inte och underlättar med bostäder för befintliga Nackabor?”