SVERIGEBILDEN. Först var det president Trump: What happened last night in Sweden. Även vänsterikonen och amerikanske filmaren Michael Moore har höjt ett anklagande finger mot Sverige och visar att något är fundamentalt fel och oroväckande. – Budskapet till våldtäktsmän – ni är välkomna! säger han.

Det svenska etablissemangen är noga med en positiv Sverigebild. Men utomlands ser man saker och påtalar dem också. Ifrån USA har nu Donald Trump, journalisten Tim Pool (”Sweden is the creepiest country I’ve visited and I don’t want to go back”) och även prisbelönte filmaren Michael Moore har pekat på saker som inte är uppskattade. I Huffington post har Moore skrivit ett öppet brev till svenska regeringen. Han påpekar hur man i USA älskar Sverige och inte kan få nog av köttbullar, Volvo och svårsammansatta byggsatser på möbler.

– Men det finns något som oroar, Sverige tar inte sexuella övergrepp på allvar, skriver den Oscars- och Emmybelönade filmaren.

Han frågar retoriskt ”Varför har Amnesty International i en speciell rapport pekat ut Sverige som vägrar ta tag i tragedin med våldtäkter?”, och att våldtäktsmän i hela Norden, men särskilt Sverige ”har immunitet”.

FN, EU och människorättsgrupper i Sverige har kommit till samma slutsats: Sverige tar inte sexuella övergrepp mot kvinnor på allvar, hävdar Moore. Upp till 90 procent av alla anmälda våldtäkter går aldrig till åtal, fortsätter han och räknar upp statistik:

– Sverige har högsta antalet anmälda våldtäkter i Europa

– antalet våldtäkter har fyrdubblats de senaste 20 åren

– antalet gärningsmän som döms minskar stadigt

”Alltså, i nio fall av tio av de kvinnor som besvärar sig med att anmäla, bryr sig Sverige inte ens om att starta en lagföringsprocess. Inte undra på att det är numera enligt Brå är mer sannolikt att någon i Sverige blir sexuellt trakasserad än att någon blir rånad.” skriver han.

”Budskapet till våldtäktsmän? Sverige älskar er!” menar filmaren.

Vänsterfilmaren Michael Moore bryr sig dock inte om att gå vidare i sin analys och titta på vilka förövarna ofta är, eller vad denna skrämmande ökning kan bero på.

*

Huffington Post anger inget publiceringsdatum, men enligt vissa uppgifter skrevs brevet redan 2010.