Samtiden fiskar upp några intressanta citat ur nyhetsflödet.

Stöd till flyktingar i närområdet ger mycket mer
”Över 90 procent av alla flyktingar i världen befinner sig i hemlandets närområde. 10 länder huserar 60 procent av världens flyktingar. Många av dem får inte ens basal hjälp. För varje 1 200 kronor som spenderas på en flykting i Europa går lite mindre än 9 kronor till en flykting i den fattiga delen av världen, enligt ekonomiprofessorn Paul Collier och migrationsprofessorn Alexander Betts i “Refuge: transforming a broken refugee system” (Penguin 2017). Samtidigt som antalet asylsökande ökat till Europa, har europeiska länder skurit ned stödet till UNHCR, som har hand om stora flyktingläger, samt sänkt utlandsbiståndet med hjälp av avräkningsmekanismer. Det är tveksamt om detta är etiskt försvarbart”, skriver Ivar Arpi i ledarkommentar, Svenska Dagbladet 27/9

Naivitet om tiggeriet
TV-kanalen NRK har kartlagt tiggarmiljön i Norges näst största stad – Bergen. Ikväll visar SVT dokumentären ”Lykkelandet” som avslöjar att ett nätverk från Rumänien ligger bakom stadens tiggeriverksamhet, knarkhandel och gatuprostitution.
”Det vore naivt att tro att vi i Sverige skulle vara skyddade från den här typen av organiserad brottslighet”, säger Claes Ling-Vannerus, nationell samordnare, i kvällens Uppdrag granskning i SVT.

Den fina rasismen
”Det började med att Pascalidou i valrörelsen 2014 i P1 undrade om jag i egenskap av ’väldigt vacker, väldigt välklädd, akademiker, jurist, som är vit, kristen, europé’ kunde ha åsikter gällande rasism. Varför hon, född i samma land, fick ha åsikter framgick aldrig. Fortsatte ett år senare med att jag kallades för ’husblatte’ i P3:s Tankesmedjan. Och nu senast alltså Göteborgs Stadsteater där jag porträtteras som vampyr. Alla gånger i skattefinansierade sammanhang, de senaste gångerna försöker man få det till satir, alla gånger försöker man framställa det som att angreppen är ok för att ’man inte slår neråt’. Säger en del om mycket”, skriver G-P:s politiske redaktör Alice Teodorescu i Facebook 26/9.

Mångfaldshyckleri
”SVT hukar för identitetsvänstern. Resultatet av SVT:s mångfaldssatsning blir en offentlig debatt där det plötsligt bara är mörkhyade som tillåts tala om rasism, enbart kvinnor som har något att säga om sexuella övergrepp. [V]ad vi får är ett offentligt samtal där kompetenta röster tystas för att de inte har ”rätt” kön, bakgrund eller utseende för att få uttala sig. Det är ett högt pris att betala för mångfald”, skriver Evelyn Schreiber i ledarkolumn i Dagens Nyheter 27/9.