NO GO ZONER. En klanledare för en kriminell familj styr Angered och påverkar lokalsamhället negativt. Ändå tar polisen hjälp av just Ali Khan, med parallellsamhällets rättsskipning. Sara Mohammed, GAPF, är uppretad.

– Ni kan bättre än att köpa kriminellas/ skadliga klansystemets metoder i Sverige, skriver hon.

I en snäll intervju sitter Aftonbladet-journalisten och samtalar med klanledaren, imamen och utpekade maffialedaren Hashem Ali Khan, 60. Enligt polisen styr den grovt kriminella familjen på 120 medlemmar hela Angered. Över ett 30-tal av männen är föremål för brottsutredningar som gäller mord, utpressning, grov kvinnofridskränkning, olaga hot, vapenbrott och narkotikabrott, berättade polischef Ulf Melander tidigare. 200 brott kopplade till familjen har anmälts de två senaste åren, men de flesta har lagts ner för att ingen vågar vittna.

Journalisten Johanna Bäckström Lernebys intervju är som att se ett gemytligt Sfi-samtal för att ha trevligt och förstå varandra. En släkting hjälper mannen som trots 35 år i Sverige inte kan tillräcklig svenska. När journalisten undrar varför han inte säger till familjemedlemmarna att sluta begå brott, svarar han:

– Jag säger till dem, men de lyssnar inte.

Konfliktlösning
I samtalet säger klanledaren att han hjälper till med konfliktlösning, som ett komplement till polisen. Han talar med inblandade familjer och löser det som hänt. Det kan handla om att göra upp för att gottgöra brott som begåtts mot en annan klan/familj. Alltså en parallell rättsskipning.

Johanna Bäckström Lerneby bekräftar i en intervju efter sin träff med klanledaren att familjen styr genom sitt våldskapital, hotar vittnen och att det sannolikt förekommer penningtransaktioner även om Ali Khan inte erkänner det.

– Det är civilsrättsliga rättegångar. Blir du skjuten i benet av någon, träffas de och löser det, med pengar eller på annat sätt.

Polis förhandlar med kriminella
Men till och med polisen samarbetar med klanledaren. Klanmedlemmar sitter med på möten och förhandlar med polischefer. För elva år sen samlades drygt tio personer till ett möte i Malmö. Med på mötet var polischefer och personer ur två stridande släktgrenar. Flera av männen var häktade misstänkta för våldsbrott, men fick trots det medverka på mötet. Bakgrunden var en konflikt som hade eskalerat.

– Vi ringde till den mäktigaste personen som det gick att få tag i för att få slut på våldet. Det funkade, säger Dan Granvik, pensionerad polis i Malmö, till Aftonbladet.

Jobba annorlunda
Även i Göteborg har polisen vänt sig till familjen Ali Khan och andra starka ledare för att få hjälp. För några år sen var det över hundra lägenhetsinbrott i Gårdsten i Angered på kort tid. Polisen vände sig till Ali Khan för att få slut på inbrotten.

– De sa att de skulle diskutera det i familjen. Och inbrotten upphörde, berättar Walter Holm, som var den polis som kontaktade dem, enligt Aftonbladet.

Walter Holm säger att man måste jobba på ett annorlunda sätt i miljöer där starka familjer finns.

Skapat parallella samhällen
Det har retat upp Sara Mohammed, grundare av GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime, som kämpar mot hederskulturbrott. Hon ser vad det handlar om och skräder inte orden.

”Här är hederskulturens och identitetspolitikens förlängda armar och resultat i rättsstaten Sverige”, skriver hon på facebook.
”Dessa religiösa-klanledare har bidragit till att skapa parallella samhällen med stöd av identitetspolitiken för integrationsarbetet när statliga institutioner inte fungerar som de ska i Sverige.”

De vi flydde ifrån
”Det var precis dessa skäggiga äldre religiösa och traditionella klanledare som var motorn för upprätthållandet av hederskulturens normer och värderingar.
Och det var just dessa mörka krafter som vi utsatta av hedersbrott har rymt ifrån.
Sveriges politiker? Ni kan bättre än att köpa kriminellas/ skadliga klansystemets metoder i Sverige”, skriver Sara Mohammed.