OTRYGGHET. Den nybyggda högstadieskolan i Skara har fått en mindre lyckad start. Dag ett var inställd då skolan intill brann ner. Dag två blev en elev tvingad till bötning. Andra veckan misshandlades en elev med basebollträ och efter det infördes väktare på skolan. Och under onsdagen larmades polisen om en ny misshandel på skolan.

Den nya högstadieskolan Viktoriaskolan invigdes under pompa och ståt. Men den första skoldagen ställdes in för de 570 eleverna då brandröken låg tät eftersom den gamla skolan som låg intill brunnit ner. Enligt polisen var det misstänkt mordbrand.

De första skolveckorna fortsatte i orons tecken då två incidenter drabbade de nya eleverna. En elev tvingades till bötning redan första dagen av flera andra elever. En annan elev blev veckan därpå slagen med basebollträ i huvudet och magen av en annan elev utanför skolan. En stor folksamling hade snabbt bildats runt personerna innan de vuxna uppfattade vad som hände. Många elever är skakade efter händelsen, uppger källor till Samtiden. Det talas om att det finns ett gäng på 40-tal personer i Skara varav flera går på högstadie- eller gymnasieskolan.

Skolpersonal har haft möte med polis och med föräldrar till inblandade elever. Det beslutas att väktare ska finnas på plats när skolan slutar varje dag. Väktaruppdraget gäller tills vidare.

Skojbråk
Föräldrarna har fått hem ett meddelande från skolan där ledningen beklagar att föräldrar får höra om kränkningar och våld på nyheterna. Man meddelar att de flesta bråken ”startar på sociala medier eller som skojbråk som sedan eskalerar”.

Skolledningen informerar om att de gjort flera polisanmälningar de första veckorna.

”Tidigare har vi valt att hantera bråken genom samtal med elever och föräldrar till de inblandade. På inrådan av polisen kommer vi nu även polisanmäla dessa skojbråk.”

Men under onsdagen larmades polisen igen till Viktoriaskolan. Enligt presstalesperson Ulla Brehm, polisen region väst, handlar det om ett larm om misshandel, där en skolelev ska ha misshandlat en annan.

26 anmälningar i Falköping
Skadegörelsen har de senaste åren varit stor på Teglaskolan i Skara som brann ner. Men även närliggande staden Falköping har haft stora problem med skadegörelse på kommunens skolor, särskilt under sommaren. En helg krossades 16 fönsterrutor på Centralskolan som är värst drabbad, uppger Skaraborgsbygden och talar om en våg av skadegörelse med hela 26 anmälningar sedan i maj.  Sedan slutet av maj bevakar vaktbolag kommunens skolor.