Flygkaparen Leila Khaled som hotat flygpassagerare med handgranater, har av vänstergruppen i EU-parlamentet tidigare i veckan inbjudits att hålla tala. Parlamentets ledning förhindrade inte terroristen att framträda trots kritik.

Som företrädare för ”folkfronten för Palestinas befrielse” var Leila Khaled med och kapade passagerarplan på Amsterdams flygplats 1970. Polisen sköt ihjäl hennes kumpaner, medan hon fängslades. Men hon utväxlades mot gisslan i en annan kapning. Året innan hade hon varit med och kapat ett amerikanskt passagerarplan som tvingades ner i Damaskus.

Tidigare i denna vecka framträdde hon i Europaparlamentet för att tala om rättigheter. Hon var inbjuden av spanska vänsterpartiet Izquierda Unida. Detta trots att Folkfronten av EU betraktas som terrororganisation, rapporterar Times of Israel i Palestinian terrorist hijacker to speak in EU parliament..

Nu fördöms inbjudan av Khaled från flera håll.

– Det är ytterst skamligt att en dömd terrorist ges en plattform i europeiska parlamentet för att spy ut sitt hat, säger Daniel Schwammenthal, chef för judiska Transatlantic Institute.

– Khaled och hennes terrorgrupp har blod av oskyldiga offer på sina händer. Det är en sorglig ironi om parlamentet bara dagar efter att man beslutat om en specialkommitté mot terrorism, välkomnade en terrorist, fortsätter han.

Den danske parlamentarikern och vice ordförande i utrikespolitiska utskottet, Anders Vistisen (från Dansk Folkeparti), säger att han försökte få parlamentets ledning under talman Antonio Tajani (som tillhör Moderaternas och Kristdemokraternas parlamentsgrupp EPP) att stoppa framträdandet från att äga rum i parlaments lokaler.

– Jag fick till svar att talmannen inte tänker stoppa någon från att tala i parlamentet om ett annat parti har bjudit in dem, säger Anders Vistisen.

– Det betyder att palestinska terrorister är fria att regelbundet framträda i EU. Det undergräver EU-parlamentets trovärdighet, konstaterar han.