VÅLD MOT POLIS. En 17-årig asylsökande är anhållen för mordförsöket på en polisman igår. Idag kommer uppgifter på att det under en lång tid funnits en hotbild mot poliser i området vid Medborgarplatsen. 

Mannen som i går helt oprovocerat högg en polis med kniv i nacken vid Björns trädgård Medborgarplatsen har anhållits, misstänkt på sannolika skäl för mordförsök. Vittnen uppgav att mannen såg ut att vara 20-30 år. Enligt åklagarmyndigheten handlar det om en 17-åring.

– Personen i fråga är 17 år. Jag kan inte svara på om det är en fastställd ålder eller en uppgiven, säger Karl Jigland på åklagarmyndigheten presstjänst, till DN.

17-åringen har sökt asyl i Sverige och är inskriven på en skola i Stockholmsområdet där han tidigare har varit inblandad i bråk, enligt uppgifter till Expressen.

Enligt en poliskälla till Nyheter Idag ska det röra sig om ett marockanskt ”gatubarn”.

Hotbild enligt poliskällor
Enligt poliskällor till DN har det funnits en hotbild mot polispersonal i området sedan våren och sommaren. Personer i Björns trädgård ska ha hotat poliser under våren och sommaren. Hoten var riktade mot en viss polis men enligt hotbilden fanns risker även för andra poliser.

– Hoten riktades mot en enskild polis, och handlade om att de skulle ge sig på honom. Alla som jobbade under den här tiden fick informationen … Vi fick veta att det inte var otänkbart att gruppen med anledning av detta skulle ge sig på andra poliser och att vi därför skulle vara extra vaksamma, säger källan till tidningen.

Polisens verklighet
Det är enligt DN oklart om det är den hotade polisen som blev knivhuggen i går. Stockholmspolisen vill inte kommentera uppgifterna om hot.

– Det är en fruktansvärd händelse som visar vilken verklighet polisen arbetar i, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Det var det andra mordförsöket mot polis under torsdagen. Poliser utsattes på torsdagsmorgonen för stenkastning från minst tionde våningen från ett höghus i Årsta. Det var i samband med ett larm om ett misstänkt inbrott som polisen åkte ut på. En bilruta på polisbilen krossades och en hundförare var mycket nära att träffas av en knytnävsstor sten. En person har gripits misstänkt för mordförsök. Ytterligare en misstänkt är på fri fot.