POLITIK. Jimmie Åkesson går direkt på statsministern och tänker väcka misstroende för hanteringen av IT-haveriet i Transportstyrelsen imorgon. Men SD kommer troligtvis inte att få med sig C, L och KD.

Alliansen har vacklat efter att man gick ut med att fälla tre ministrar i juli i år efter att It-skandalen på Transportstyrelsen briserat. Därefter har de inte kunnat ge klart besked och ger sken av att vilja slippa tvinga Stefan Löfven att även sparka försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Men Sverigedemokraterna vilar inte på hanen och tar alltså upp frågan om misstroendeförklaring redan första dagen som det är möjligt att väcka sådan, vid riksdagens öppnande under tisdagen. Och man riktar sig på högste ansvarig direkt, statsminister Stefan Löfven.

– Så fort kammaren sammanträder i morgon kommer vi väcka frågan om misstroendeförklaring mot statministern. Det pågår just nu en namninsamling, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till SVT Nyheter.

Viktigt att markera
Hur allianspartierna ställer sig till detta påverkar inte Jimmie Åkesson.

– I konsekvensens namn borde de rösta med oss, men jag tror inte de kommer göra det. Men för mig är det viktigt att markera att ansvaret faller tyngst på statsministern och att jag inte tror på hans förklaringar.

Låtsasopposition
Han ger också en känga till att allianspartierna har agerat låtsasopposition under hela mandatperioden, istället för att ta makten från Löfven med hjälp av SD, vilket de hela tiden kunnat.

– Jag förutsätter att samtliga oppositionspartier står bakom vårt krav på misstroende mot Stefan Löfven. Annars är man inget oppositionsparti, säger Jimmie Åkesson.

Åkesson har tidigare sagt att han inte alls tror på att Stefan Löfven inte visste hur det låg till, som i princip enda personen av de berörda i regeringskansliet.

Vacklat
Allianspartierna har gett olika besked och inte kunnat bestämma sig. Under tisdagen hävdar dock KD, C och L att man inte kommer att rösta med SD i misstroendeförklaringen. Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor anser att det ännu inte blivit tillräckligt klarlagt vad statsministern visste om IT-skandalen och när han i så fall fick veta det.

Inte heller Centerpartiets Annie Lööf eller Liberalernas Jan Björklund kommer att rösta med SD i morgon, uppger de till SVT. De säger att de vill invänta svar från KU. Regeringskansliet har idag lämnat in svar till KU på 25 detaljerade frågor som utskottet ställt om hur informationen om säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen hanterades i regeringskansliet. Det är frågor om vem, när och hur samt hur regeringen agerade när den fick vetskap.

M utesluter inte
Det är bara Moderaternas gruppledare i riksdagen Jessica Polfjärd som uttalar en möjlig öppning. Hon utesluter inte att det kan bli aktuellt att stödja kravet om KU-granskingen gör att det kommer fram uppgifter om statsministerns inblandning.

Allt åt alla
SDs partiledare kommenterade även statsminister Stefan Löfvens regeringsförklaring vid riksmötets öppnande.

– Det lät som det brukar: allt till alla. Och så kryddade han lite extra eftersom det är valår.