Efter riksdagens öppnande under tisdagseftermiddagen meddelade Jimmie Åkesson att Sverigedemokraterna imorgon kommer att lämna in förslag till misstroendeförklaring mot statsministern.

Grunden för misstroendet är hanteringen av säkerhetsskandalen hos Transportstyrelsen och informationshaveriet i regeringskansliet.

Först beslutade Transportstyrelsen att medvetet bryta mot lagen, trots att säkerhetspolisen varnade för konsekvenserna. Säkerhetsklassad information handlade i händerna på icke säkerhetsklassad personal i utlandet.

Därefter nådde Säkerhetspolisens varning regeringskansliet tidigt på hösten 2015, men det dröjde fram till januari 2017 innan statsministern säger sig ha fått information.

Ett tredje allvarligt steg i haveriet är att statsministern, inte ens efter den tidpunkt han säger sig ha blivit informerad har fört kunskapen vidare till riksdagen. Det hade kunnat ske vid utrikesnämndens sammanträden vars arbete är sekretessbelagt.

– Jag tror inte på statsministerns uppgifter, säger Jimmie Åkesson.

Moderaternas gruppledare i riksdagen Jessica Polfjärd säger till SVT:s Mats Knutson att hon inte är förvånad över Sverigedemokraternas besked.

– Man ska inte utesluta att det kan vara så att man behöver rikta ett misstroende mot Stefan Löfven. Frågorna kryper närmare honom. Vad har han vetat? Är det så att han mörklägger saker? Det finns frågor han behöver svara på inför svenska folket, säger hon.

Alliansens partiledare kommer att återkomma när ett misstroende i så fall kan riktas, säger Polfjärd.