TERRORISM. Två av brittiska polisens misstänkta för bombattentatet i tunnelbanan uppges ha kommit från det ökända “Djungellägret” i Calais i Frankrike. Båda de först gripna har även bott hos fosterfamiljen Jones och den hemmagjorda bomben skapades i ett skjul på gården tror polisen, enligt Daily Mail.

Totalt har sex män gripits misstänkta för inblandning i terrordådet på tunnelbanestationen Parsons Green för snart en vecka sedan. Den hemmagjorda bomben som ställts i en tågvagn, en hink i en Lidl-påse, utlöstes inte fullt ut. En eldvägg utvecklades, panik utbröt och 29 personer skadades. Under torsdagsmorgonen greps en 17-åring i södra London. Under onsdagen grep polisen två män, en 30-årig och en 48-årig man på samma adress i Wales där en 25-årig man greps i tisdags. Strax efter bombattentatet greps en 18-åring och en 21-åring.

Yahyah Faroukh, 21, från Syrien, greps utanför en Take-away-restaurang där han arbetade, bara timmar efter att polisen gripit en irakisk 18-åring, misstänkt för att ha planterat bomben. Faroukh har tidigare bott hos fosterföräldrarna paret Ron Farroukh och var alltså det andra ”fosterbarn”som levt med familjen Jones som polisen gripit som en del i terrordådsutredningen.

Nu kommer uppgifter på att den gripne Yahyah Faruokh kan ha bott i det ökända migrantlägret i Calais, kallat Djungeln och tagit sig in till Storbritannien gömd i en lastbil, uppger flera medier. Som mest bodde 10 000 personer i det olagliga lägret för att till varje pris försöka ta sig till Storbritannien. Djungeln präglades av misär, våld och brott och revs i samband med en omfattande razzia förra året. Migranter flyttar dock tillbaka och hjälporganisationer bedömer att det i nuläget redan bor 600 personer.

Uppgiften bekräftas av en familjemedlem som nu bor i Nederländerna. Faroukh lämnade Syrien med familjen 2012 och stannade till i Egypten. Den då 16-årige Faroukh ville inte stanna i Egypten “då han inte såg någon framtid”, utan tog en båt till Italien 2013 och tog sig upp mot Calais, uppger Breitbart.

18-åring också Calais
Den irakiske 18-åringen som greps i Dover på lördagen, ska ha kommit för tre år sedan som ensamkommande barn efter att ha rest genom Europa och också nått Djungeln. Han ska ha bott i lägret i månader innan han genom välgörenhetsorganisationer hjälptes in i landet. Därefter ska han ha hittat ett hem hos fosterfamiljen Jones. Paret Jones ska ha haft stora problem med den irakiske tonåringen.

Parlamentsledamoten Charlie Elphicke tycker att uppgifterna att en 18-årige misstänkte som grep i Dover på lördagen tros ha kommit från Djungeln är “djupt alarmerande”.

– Det är viktigt att gå till botten med alla fakta och omständigheter hur han kom till Storbritannien och vilka kontroller som gjordes. Det är brådskande att få svar, säger han.

Hundratals fosterbarn
Paret Jones hus blev centralt i utredningen efter att man sett vad som troligen är 18-åringen på film lämna huset med en Lidl-kasse med bomben. Paret Jones är pensionerade, men har haft hundratals fosterbarn sedan 1970-talet och fått pris av drottningen för sitt arbete för unga. På senare tid har paret tagit sig an unga migranter i asylkrisens spår.

Vittnen och grannar till Jones berättar om att Farrouk flyttade från paret Jones för ett år sedan. De berättar om män som kom och gick till huset, alltid bilar som körde fram och tillbaka och att alla talade arabiska. Några av dem hade huvudbonader och lång traditionell klädsel. Faroukh klädde sig dock modernt, uppger vittnen enligt The Telegraph.

Det var det femte terrordådet i London på bara sex månader och det första som inte ledde till några dödsoffer. Islamiska staten har tagit på sig dådet, enligt terroristgruppens nyhetsbyrå Amaq.