MÅNGGIFTE. Mikael Strandman, ombudsman SD Stockholm, har blivit kontaktad av svenska barnfamiljer som kastats ut ur sina boenden.

– Jag var helt chockad för det handlade om barn i blöjåldern. Att då Nacka kommun köper tre bostadsrätter till polygamifamilj från Syrien för 14 miljoner kronor är stötande.

Barnfamiljerna kontaktade Mikael Strandman i Norrtälje, där han även är ordförande i SD.

– En av papporna hade något missbruk. De hade bott i andra hand. De är svenska medborgare. De hade gått till socialen som sa att “vi kan inte hjälpa er, ni får kontakta ett härbärge. Det är den lösning som finns”, berättar han för Samtiden.

Barnfamiljerna var desperata.

– De var jättearga och chockade för de hade sett hur en familj från Syrien eller Somalia hade flyttat in som granne.

Mikael Strandman blev själv chockad av att höra att familjer med små barn i tvåårsåldern hänvisas till härbärgen.

– Och så lägger de 14 miljoner på att en nyanländ man ska ha tre olika lägenheter till sina tre fruar. När jag fick höra det trodde jag knappt det var sant. Det är verkligen att ställa grupp mot grupp, säger han.

Mikael Strandman (SD)

Medverkade i P1
Under måndagseftermiddagen hade nyheten om månggiftesfamiljen blivit så stor att mainstreammedia tog upp den. Studio Ett bjöd in Mikael Strandman tillsammans med kommunstyrelsens ordförande i Nacka, Mats Gerdau (M). Mats Gerdau sa att han ville riva upp anvisningslagen, som han ansåg vara dålig då den inte tar hänsyn till kommunernas förmåga att ta emot nyanlända. Men konkret har han alltså bara betalat attraktiva boenden för skattebetalarnas pengar.

Budgivningar
Mats Gerdau ville även tona ner att kommunen budar på lägenheter och därmed trissar upp priserna för svenskar som söker bostäder.

Men Mikael Strandman menar att det visst stämmer.

– Självklart trissar kommunen upp priserna. En av de aktuella lägenheterna har de budat på, de andra två gav kommunen så bra pris på att de fick köpa dem, hävdar han.

Möjliggör polygami
Mikael Strandman fortsätter:

– Jag tycker att det är fruktansvärt att kommunen budar på den privata bostadsmarknaden. Våra barn kommer att få bo hemma hur länge som helst.

Han tycker även att det är moraliskt fel.

– Det är fel att kommunen möjliggör det liv han hade i Syrien, med tre hus till tre fruar. Polygami är förbjudet i Sverige och det är fel moraliskt att understödja det här.