POLITIK. Regeringen drar benen efter sig om månggifte. Migrationsminister Heléns Fritzons (S) uppdrag till Skatteverket att utreda månggifte duger inte, menar Allianspartierna.

– En enig allians är redo att fatta beslut, säger Ewa Thalén Finné (M), civilutskottet.

Avslöjandet om Nacka kommuns dyra bostadsrättsinköp till en syrier med tre fruar och 16 barn har gjort frågan om månggifte brännhet. Det finns cirka 300 registrerade fall av bigami eller polygami i Sverige. I veckan gav regeringen i Skatteverket i uppdrag att kartlägga månggiftet i landet. Bland annat vill ansvarigt statsråd Heléne Fritzon (S) att verket utreder hur barn är berörda, och när äktenskapen ingåtts.

Ewa Thalén Finné (M), ledamot i riksdagens civilutskott, tycker inte att det är tillräckligt att Skatteverket bara ska titta på frågan.

– Det tycker jag inte duger. Vi behöver en ändrad lagstiftning, är jag tämligen säker på, säger hon till TT.

Man bör inte vänta, enligt Ewa Thalén Finné.

– En enig allians är redo att fatta beslut. Vi vill inte att månggifte ska vara accepterat i Sverige, även om man kommer från andra länder – att vi inte ska erkänna månggiften. Det är en patriarkal struktur som drabbar kvinnor.

Ville stoppa
I mars i år riktade utskottet ett tillkännagivande till regeringen om att tillsätta en utredning för att stoppa erkännandet av månggiften i Sverige, enligt Ewa Thalén Finné. Efter ett halvår har man ingenting hört och menar att regeringen drar fötterna efter sig. Därför kräver de fyra partierna i Alliansen att migrationsminister Heléne Fritzon, Skatteverket och Migrationsverket kallas för att förklara sig om utredningen och hur myndigheterna bedömer polygamiärenden.

Inte sätta sig över
På Skatteverket, avdelning folkbokföringen, svarar verksamhetsutvecklare Ingegerd WidellSamtidens frågor. Hon bekräftar att ett uppdrag från regeringen är på ingång. Även SCB ska vara med i utredningen, men detaljerna filas ännu på.

– Så som läget är idag ska Sveriges inte sätta sig över andra länders lagar. Att vi registrerar månggifte beror på att det finns en internationell äktenskapslag som är giltig.

Folkbokföringen tittar på handlingen, bedömer den och registrerar.

– Har vigseln inte varit i Sverige och om personen inte är skriven i Sverige, och det är tillåtet enligt internationell lagstiftning, ja då registrerar vi månggifte.

Gifta sig en fjärde gång
I fallet med mannen som har tre fruar, skulle han inte kunna få registrera en fjärde fru om han åker till hemlandet och gifter sig en fjärde gång, menar Widell.

Men om han får barn med en ny kvinna han gifter sig med utomlands och sedan vill ha hit barnen? Och sedan får barnens mamma uppehållstillstånd genom anknytning till barnen? Skulle det kunna gå till så?

– Gäller det familjeanknytning är det Migrationsverket som gör den bedömningen, säger Ingegerd Widell.