STORBRITANNIEN. En omedelbar begränsning av migranter från EU planeras i samband med Brexitutträdet. Invandringen måste minskas kraftigt för att skydda låginkomsttagare i landet, enligt uppgifter som läckt ut från inrikesministeriet i Storbritannien. En plan med flera kontroversiella förslag har avslöjats.

Ett 82 sidor långt dokument läckte ut under natten till torsdag om brittiska regeringens migrationsplan i samband med att Brexit går igenom. Enligt dokumentet insisterar man på att den framtida invandringen måste tillföra britterna och Storbritannien som helhet någon fördel. Man gör klart att fri rörlighet i framtiden kommer att minskas radikalt. Förslagen på vad Storbritannien tänker införa är tuffare än vad många hade förväntat sig, skriver Daily mail.

Tvinga arbetsgivare välja brittiska
Bland annat läckte förslag på att dra ner antalet lågutbildade EU-arbetare och tvinga arbetsgivare att välja brittiska arbetare först.

Andra förslag:

  • Ett omedelbart stopp för fri rörlighet efter Brexit.
  • Arbetskraftsinvandrare ska inte ges uppehållstillstånd.
  • Dramatiska begränsningar för att EU-medborgare ska kunna ta in anhöriga familjemedlemmar.
  • Övergångskontroller i cirka två år kommer att gälla innan det nya systemet är infört.
  • EU-medborgare kommer att behöva pass för att komma in i Storbritannien, inte bara id-kort som nu.

Försvarar förslagen
Efter avslöjandet har en explosiv debatt tagit fart i parlamentet under torsdagen. Upprördheten var stor, även om labourledaren Jeremy Corbyn, fört fram liknande åsikter tidigare.

Premiärminister Theresa May insisterade på att ambitionen var att nettoinvandringen måste skäras ner för att försvara brittiska arbetare. Detta efter att ha blivit anklagad för att dansa efter högerns pipa.

– Det finns en anledning för att vilja kontrollera migrationen, det är på grund av de effekter den kan medföra, säger hon.

– Vad människor nu ser är kontroll av invandringen. Vi har redan möjlighet att utöva kontroll i förhållande till de som kommer utifrån EU och vi fortsätter att tro att det är viktigt att ha netto-invandringen på hållbara nivåer, med anledning av de effekter vi ser att det har, särskilt på de människor som har de lägsta inkomsterna, då de pressar ner deras löner, säger hon.

En omedelbar begränsning av antalet migranter från EU kan införas när Storbritannien lämnar de 28 länderna i EU i mars 2019, enligt rapporten.