POLISEN. Ekots avslöjande igår att Rikspolischef Dan Eliasson har gett privata företag hemlig information. Tre partier kräver nu hans avgång. Möte pågår på onsdagsmorgonen.

Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna kräver nu att Eliasson avgår.

– Det här förstärker inte hans roll och funktion, säger Liberalernas rikspolitiska talesperson Roger Haddad till Expressen.

Kritiken växer mot den starkt kritiserade rikspolischefen. Ett möte med justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) statssekreterare och representanter från polisen hålls på morgonen. Dan Eliasson själv närvarar inte.

De nya avslöjandena om hur Eliasson har hanterat hemlig information kan bli droppen för rikspolischefen. Hemliga uppgifter som rör rikets säkerhet måste krypteras enligt ett system godkänt av Försvarsmakten, vilket tydligt står i Säkerhetsskyddsförordningen. Men rikspolischefen beslutade våren 2015 att göra ett undantag för att spara tid och pengar, och struntade därmed i Försvarets krypteringslösning.

I uppgifterna finns namn, personnummer, löner på alla polisanställda, samt uppgifter på närmast anhöriga och barn, meriter, scheman samt hur man har rest.

Det är endast regeringen som kan besluta om att göra avsteg från förordningen.

– Så får det inte gå till, säger Pia Gruvö, chef för IT-säkerhet på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST, till Ekot.

Flera bedömare drar paralleller till den nyligen briserade Transportstyrelseskandalen. Hittills har Dan Eliasson lyckats hålla sig kvar trots stark kritik under lång tid både internt från sin egen organisation och från allmänheten beträffande den eskalerande brottsligheten som han inte har lyckats vända. Tafsningar och sexövergrepp på festivaler har bemötts med armband. Han har utlovat att en vändning, men istället har det den senaste tiden varit anmärkningsvärt tyst. Till och med trots två mordförsök på polis samma dag förra veckan.

I ett skriftligt uttalande till TT tillbakavisar Polismyndigheten att det har begåtts lagbrott:

”Med anledning av dagens medieuppgifter att polisen ska ha hanterat uppgifter i strid mot säkerhetsskyddsförordningen vill Polismyndigheten vara tydlig med att Polismyndigheten har agerat i enlighet med säkerhetsskyddsförordningen.

Flera politiska bedömare tror att Eliasson inte klarar sig den här gången.