TERROR. Säpo arbetar just nu intensivt med ett terrorhot som är riktat mot Sverige. Det cirkulerar rykten på sociala medier och i tidningen GP om att terrorgruppen IS tänker attackera Stockholm. Morgan Johansson (S) säger att han informerades om terrorhotet mot Stockholm under natten och att både Säkerhetspolisen och polisen arbetar med det på ett mycket aktivt sätt.

Under onsdagskvällen tog GP del av ett hot om en terrorattack i Stockholm via sociala medier. I meddelandet uppmanade avsändaren att man skulle göra sig redo för att Islamiska staten skulle attackera Stockholm.

Meddelandet skickades från ett okänt nummer i utlandet.

Justitieminister Morgan Johansson säger att han inte kan bedöma hur oroväckande hotet är.

– Jag tycker att man ska lyssna på vad myndigheterna säger och vara extra vaksam och, om man ser något misstänkt, meddela polisen, säger Johansson till TT.

Hotet ska enligt Aftonbladet vara riktat mot de centrala delarna av Stockholm. Terrornivån har dock inte höjts utan ligger kvar på en trea på den femgradiga skalan.

Kännedom
Rikspolischef Dan Eliasson säger till TT att polisen fick kännedom om hotet någon gång under de senaste 24 timmarna.
– Vi har vidtagit mått och åtgärder.

Såväl Säpo som Stockholmspolisen och Nationella operativa avdelningen har gått upp i stabsläge, enligt uppgifter till Aftonbladet. Men Säpo har inget stabsläge, enligt Nina Odermalm Schei, kommunikationschef på Säpo.
– Vi har ett intensivt underrättelseflöde och det kommer hot som liknar det här ungefär varannan dag. Skillnaden i det här fallet är att hotet sprids på sociala medier. Uppdraget för oss då är att ta reda på vad det ligger i det här, säger hon till TT.

Kollektivtrafiken i Stockholm går som vanligt, uppger SL för DN.

– Vi har inte fått några instruktioner från polisen, ingen information om hot riktat mot kollektivtrafiken, säger presskommunikatör Christian Hoffmann till tidningen.