KYRKOVALET. De vill ha en självklar kristen svensk kyrka. Med dialog med andra religioner. Med skolavslutningar i kyrkan och en stolthet över att bära korset.

– Vi satsar verkligen på det här. Det är ett väldigt viktigt val, säger Anne Andersson, 59, kyrkovalskandidat för Götene.

Vi träffas i Husaby kyrka på Kinnekulle. Det är Anne Anderssons favoritkyrka, byggd på 1000-talet och en av Sveriges äldsta. Det är även en av 21 kyrkor och kapell i Götene kommun, där Anne kandiderar som förstanamn till kyrkovalet på söndag.

– Den är så vacker. Jag känner mig ödmjuk inför de här gamla anorna. Det här ska vi bevara, det är en del av historien, säger hon.

Jonas Larsson, 35, instämmer. Han står på första plats på Falköpings lista.

Båda är troende, SD-politiker och satsar hårt på att göra det glömda valet till ett stort val.

Stå upp
De vill värna den kyrkliga traditionen, svensk kultur och det kristna kulturarvet. Jonas minns sina skolavslutningar i Hjo kyrka.

– Det är viktigt att återinföra skolavslutningen i kyrkan, att kunna använda kyrkorna, säger han.

När Annes barn gick i skola i Hjällbo för 30 år sedan var det redan var mångkulturellt.

– Vi fick inte spela nationalsången i skolan när min dotter gick där. Det måste kyrkan ta tillbaka, vi måste stå upp och få vara såväl svenska som kristna.

SD storsatsar
Sverigedemokraterna storsatsar i kyrkovalet som ses som språngbräda inför riksdagsvalet nästa år. Socialdemokraterna är huvudmotståndare. Partiet anser att kyrkan tydligare borde ställa upp för förföljda kristna i världen. Man är även kritisk till politiseringen och vänstervridningen av kyrkan.

– S nämner knappt den kristna tron. Det krävs ett nytänk. Missionen måste vara den kristna tron. Vi ska ta vara på tro och traditioner, säger Anne.

Jonas tycker även det är viktigt att få inflytande.

– Kyrkan är en maktfaktor på flera sätt. Kyrkan är rik och har makt. Vilka åsikter kyrkan förmedlar är viktigt, folk lyssnar på präster och biskopar. Vi vill börja vårt arbete att förändra och sätta ner foten.

Flirt med islam
Kyrkan bör även vara en kraft mot islamisering. Istället har man upplåtit kyrkorum för att predika koranen och samlat in pengar till moskéer. Biskop Eva Brunne har föreslagit att ta ner kors i sjömanskyrkan. Mitt Kors-debatten, för eller emot att bära kors delade svenska kyrkan förra året.

– Det är galet. Givetvis är alla välkomna till kyrkan, men det ska vara kristendomen som gäller. Och vi vill stå upp för att vi ska få bära våra kors, säger Anne och tillägger att kyrkan verkar ibland se sig som en hjälporganisation som heter Svenska kyrkan.

– Vi vill också hjälpa, men det är sjukt att det kallas rasism att hjälpa på plats. SD står väldigt stadigt i frågan, det är jag stolt över.

Inte gömma
De vill inte heller att kyrkan ska gömma asylsökande som har fått avslag.

– Det hör inte hemma här, man måste följa lagen i landet, säger Jonas.

Men frivilligarbetet bör fortsätta.

– Kyrkorna gör ett bra arbete för gamla och ensamma människor. För de som inte har någon familj betyder det mycket.

Positiv respons
De har kampanjat mycket ute på torgen och fått positiv respons.

– Ingen reagerar längre på att vi är SD. Många viskar i örat att de röstar på oss, säger Anne.

– En av hundratals kan vara negativ, säger Jonas.

Bjöds in
Svenska kyrkan har gett dem ett bra bemötande. Men först fick Anne kalla handen när hon sökte kontakt.

– Sedan bjöds jag in till samtal och vi pratade länge. Efter det släppte de in mig. Hon erbjöds till och med att jobba i kyrkan.

– Jag fick ta emot församlingsmedlemmar och dela ut biblar. Det var guld värt. Prästen ville till och med nominera mig som sin kandidat. Men jag valde SD.

Ekonom
Jonas är ekonom på Automotive Components i Floby.

– Jag är tekniknörd och filmnörd och gillar att vara med mina syskonbarn, säger han.

Anne har en nytt och bytt-verksamhet hemma och brinner för att hjälpa människor.

– Jag ska även öppna en hjälporganisation för ensamma mammor och pappor. Och pensionärer som har låga pensioner. Väldigt många svenskar far illa idag – många har inte ens mat för dagen.

Fakta
Jonas Larsson är 1:a till kyrkofullmäktige i Falköping, nr 13 till stiftet, och 26 till kyrkomötet.

Anne Andersson är 1:a till kyrkofullmäktige i Götene och nr 20 till stiftet.