FRANKRIKE. Pionjärcentret Pontourney invigdes förra året för att ta tag i islamisk radikalisering. Ett år senare stängs det. Kostnad: 2,5 miljoner euro och inte en enda jihadist har man lyckats avradikalisera. 

I Europa som helhet finns det runt 50 000 radikala islamister. Storbritannien har fler radikala islamister än något annat land, 35 000. I Frankrike finns det för närvarande omkring 15000 individer i Frankrike som tros vara i en process att radikaliseras, enligt en artikel i italienska La Stampa.

För ett år sedan invigdes Center for Prevention, Integration and Citizenship, Frankrikes första avradikaliseringscenter i Beaumont-en-Véron, en liten stad med 3000 invånare. Projektet var tänkt att vara ett pionjärprojekt, det första av 12 planerade centra över landet.

Men knappt ett år senare meddelar inrikesministreriet att centret läggs ner, på grund av brist på deltagare. ”Experimentet med ett öppet center, på frivillig basis, har visat sina begränsningar”, skriver man i en pressrelease. Kostnaderna blev 2,5 miljoner euro och inte en enda individ har man lyckats avradikalisera.

Kritiserade
Pontournycentret öppnade efter vågen av terroristattacker i Frankrike som på 18 månader dödade 234 människor och regeringen kritiserades för att göra för lite.

Centret hade full kapacitet på 30 intagna och 25 personal. Myndigheter från hela landet kunde hänvisa personer som de uppfattade vara på väg att radikaliseras och dessa unga kunde sedan välja om de ville gå eller inte. Programmet skulle vara tio månader långt. Men misslyckandet är ett faktum.

Dömt att misslyckas
En av aspekterna som gjorde projektet dömt att misslyckas var att det var frivilligt, menar flera, enligt en artikel i italienska La Stampa.

– Unga som är del av en våldsspiral är inte som alkoholister på rehab. Hur kan man tro att någon går till ett sådant här center av fri vilja? säger senator Esther Benbassa, författare till en rapport som beskriver avradikalisering och återintegration i Frankrike.

Gick i fällan
Även en kriminolog, Michael Dantinne, håller med om att det var absurt att tro att en idé som Pontourny skulle fungera.

– Det är uppenbart att det är ineffektivt att försöka avradikalisera dessa individer bara genom att konfrontera dem med demokratiska värderingar, säger han.

Han anser att man måste arbeta där problemets rötter finns och förebyggande.

– Frankrike gick i samma fälla som många andra länder, man tog beslut som inte var genomtänkta, baserade på rädsla för folks kritik, så att istället ingenting blev gjort, säger Dantinne.

Blev Jihad Akademi
Milena Uhlmann,
en tysk expert på radikalisering, befarade också misslyckande redan innan centret öppnat, därför att strukturen är fel. Att omgruppera sårbara individer som är i en radikaliseringsprocess kan ha motsatt effekt, menar hon. Det kunde istället bli en ”Jihad Akademi”.

– Om en intagen var tillräckligt karismatisk kunde det bli ett center där jihadister möts och bildar en starkare identitet baserad på islam, befarade Milena Uhlmann på förhand.

Farhågan blev sedan verklighet. Rapporten beskriver att tre intagna kallade sig Det stränga Salafist-gänget, och senare kastades ut, en paradoxal händelse i ett center som skulle bekämpa just detta.