Inför gårdagens parlamentsval på Nya Zeeland hade Arbetarpartiet och Miljöpartiet en ledning i opinionsmätningarna över det borgerliga regeringspartiet. Men när valresultatet står klart har Miljöpartiet halverats och uppstickarpartiet Nya Zeeland Först har fått vågmästarroll.

Även om alla röster inte är räknade står det klart att den rödgröna offensiven kom av sig. Miljöpartiet halverades från 10,7 procent till 5,8 procent. Samtidigt tappade inte det borgerliga regeringspartiet mer än en procentenhet och ser ut att få 46 procent.

Det betyder att uppstickarpartiet Nya Zeeland Först med sina 7,5 procent av väljarna får en vågmästarposition. Partiets grundare och karismatiske ledare Winston Peters har tidigare varit i regeringskoalition både med det borgerliga partiet, då han var finansminister 1996-98, och med arbetarpartiet, då han var utrikesminister 2005-08.

Partiet har också åkt berg-och-dalbana i valen. Winston Peters bildade partiet 1993 då han avskedades som minister i den borgerliga regeringen och förvägrades att ställa upp i kommande val efter en politisk strid. I partiets första val fick man 8,4 procent. Som mest har det haft 13,3 procent, och som lägst 4,1 procent 2008 då man åkte ur parlamentet. I följande val var man tillbaka och i helgens val har man fått 7,5 procent.

Partiets plattform karakteriseras som invandringskritiskt och betonar lag och ordning. I ekonomiska frågor är man ett mittenparti, medan man är konservativt i sociala frågor.

Winston Peters är nu åter i en position som vågmästare, men tycks inte ha bråttom. Enligt Reuters sa han till reportrar på söndagen att han inte fått något telefonsamtal från det borgerliga regeringspartiet eller från Arbetarpartiet. Och han har inte försökt kontakta dem.

Den färgstarke politikern har tidigare sagt att han stöder det parti som får flest röster, men att han först vill diskutera läget med sin egen parlamentsgrupp.

På frågan hur lång tid det tar innan han bestämmer sig, svarade Peters skämtsamt: ”Hur lång tid det tar innan jag kastar dig i vattnet här?”