Regeringen presenterade idag sin statsbudget för 2018. Frågan är om borgerliga oppositionen kan samlas till ett motförslag, eller om man splittrar upp sig på fyra olika budgetar som inte kan besegra regeringens.

När de borgerliga lade fram en samlad alliansbudget 2014 blev den antagen med hjälp av SD. Åren därefter har alliansen splittrat upp sig och lägger fyra olika budgetar så att ingen borgerlig budget har en chans att vinna. Man har alltså agerat för att den egna politiken ska ha så liten chans som möjligt att förverkligas.

Det är ett mycket märkligt agerande. Varför sitter man i riksdagen om man inte vill att den egna politiken ska vinna?

Därför är den brännande frågan, nu när finansminister Magdalena Andersson presenterat regeringens budgetproposition, hur många budgetmotioner som kommer att läggas fram i riksdagen. Ju fler, desto större chans har minoritetsregeringen att få igenom sitt förslag.

Kristdemokratiska ungdomsförbundet har föreslagit att Moderaterna och Kristdemokraterna borde lägga fram en gemensam budget.

– Vi måste sluta lämna walk-over i budgetfrågan och använda det parlamentariska läge som väljarna har givit för att genomdriva en borgerlig budget och den politik Sverige så väl behöver, skriver Christian Carlsson, förbundsordförande för KDU.

Till en sådan budget kan C och L ansluta sig när de ”känna sig mogna uppgiften att ta ansvar för Sverige”.

Det vore mycket bra om detta förslag blev verklighet. Det skulle innebära att M och KD visar väljarna att de vill ta ansvar och att det finns alternativ till en rödgrön politik. Om deras budget är steg i rätt riktning skulle också SD i slutvotering i riksdagen kunna rösta på detta alternativ.

Då skulle Sverige plötsligt få en oppositionspolitik värd namnet.

En sådan linje skulle skapa bättre möjligheter att besegra de rödgröna i nästa års val. Väljarna skulle kunna börja tro att det finns alternativa regeringar till den sittande, vilket det inte funnits på tre år.

Ett sådan gemensam budget skulle ge positiv energi och en bättre start på valåret.