Enligt uppgifter till Sveriges Radio på fredagen var det centerledaren Annie Lööf som stoppade alliansens misstroende mot Peter Hultqvist eftersom hon är rädd för KU-granskning av sin egen tid som näringsminister. Vilka felgrepp har hon gjort som skrämmer henne?

Igår torsdag träffades allianspartiernas partiledare för att avgöra hur man skulle gå fram när det gäller den i somras utlovade misstroendeförklaring mot försvarsminister Hultqvist. Alla utom Annie Lööf var beredd att fullfölja löftet. Men hon satte sig på tvären och vägrade ändra sig.

De andra tre partierna ansåg att Lööfs argumentation inte gick ihop. Man avkrävde Centerpartiet mer begripliga besked. Annie Lööf ska då ha sagt att en fällning av Hultqvist nu skulle öka risken för att hon själv skulle kunna fällas på grund av något som eventuellt hänt bland hennes myndigheter när hon ledde näringsdepartementet förra mandatperioden.

Ekot rapporterar:

”Då blev bilden att Annie Lööfs var rädd för att en fällning av Hultqvist nu skulle kunna påverka konstitutionsutskottets granskning av hur hon agerade som näringsminister i samband outsourcingen av transportstyrelsens it-verksamhet. Det tolkades som att hon var rädd för en hårdare granskning av sig själv med bara några månader före valet.”

Men nu inställer sig frågan: vad har Annie Lööf gjort som gör henne rädd för en granskning i konstitutionsutskottet?

Hon måste ju rimligen ha några beslut i åtanke när hon nu fått ångest över att fullfölja en misstroendeförklaringen hon tror kan slå tillbaka mot henne själv.

En annan aspekt är att dessa känsliga samtal mellan allianspartierna har börjat läcka ut till medierna. Det är en indikation på hur dåligt samarbetet fungerar och att respekten mellan parterna urholkas. Frustrationen är uppenbarligen mycket stor i andra borgerliga partier över Annie Lööfs agerande.

En tredje faktor är att Annie Lööf varit den som drivit allianssamarbetet längst och hårdast hävdat att samarbetet ska stärkas. Nu gör hon tvärtom, raserar förtroendet mellan de fyra partierna. Bara för att rädda Hultqvist?

Det luktar som om det ligger någon hund begravd här.

Konstitutionsutskottet kan ha en viktig uppgift att granska här.