STORTINGSVAL. Ännu är det oklart var majoriteten hamnar. Erna Solbergs regering har haft övertag hela kvällen, men stödpartier ligger nära spärren och kan falla ut.

Det som i nuläget (kl 22.50 på måndagskvällen) är helt klart är att socialdemokratiska Arbeiderpartiet gör ett historiskt dåligt val, även om man varit i opposition de senaste fyra åren. Just nu ligger man på 27,4 procent.

Lika klart är att Fremskrittspartiet gör ett bra val, för att vara ett regeringsparti. Jämfört med kommunvalet för två år sedan går partiet fram med 4,8 procentenheter. Jämfört med förra stortingsvalet backar man 1,3 procentenheter till 15 procent.

Statsminister Erna Solbergs Høyre går också fram jämfört med kommunvalet, men ser ut att backa med 1,7 procentenheter jämfört med förra stortingsvalet.

Det som kommer att avgöra majoriteten är om det liberala Venstre kommer över spärren. Utan dem, får de rödgröna majoritet.

Enligt norska TV2 ser valexperterna att i starka valkretsar för Høyre har partiet backat medan Venstre gått fram med flera procentenheter. Det kan tyda på taktikröstning för att hjälpa Venstre över spärren, en tendens som prognoserna inte tagit hänsyn till.

I sitt valnattstal säger finansminister Siv Jensen att alla spådomar om att Framskrittspartiet inte skulle kunna regera har kommit på skam. Hon är beredd att fortsätta vara med och regera landet i fyra år med Erna Solberg, även om valresultatet inte var klart när hon framträdde på partiets valvaka.

*

Se mer Verdens Gang i valgresultater