FESTIVALÖVERGREPP. Över 150 fall av sexövergrepp har anmälts på sommarens festivaler. Minst 20 flickor och kvinnor har våldtagits. Malmöfestivalen hade flest anmälningar följt av Bråvallafestivalen.

Antalet våldtäkter har ökat under årets festivaler jämfört med förra året. Det handlar om minst 20 anmälda våldtäkter och några våldtäktsförsök, enligt polisens egna siffror som tidningen Metro begärt in. Antalet våldtäkter har enligt siffrorna mer än fördubblats, från 8 till 20. Enligt tidningen ligger siffrorna ungefär i nivå med förra året, trots att många av festivalerna har satsat mycket resurser på att höja säkerheten för att just undvika sexövergrepp som har exploderat de senaste åren.

Facit på Malmöfestivalen är över 30 anmälda sexuella ofredanden mot 18 förra sommaren, nästan en fördubbling. Bråvallafestivalen fick i år in 23 anmälningar på ofredanden mot 15 året innan, och fyra misstänkta våldtäkter. Arrangörerna har deklarerat att man tänker lägga ner Bråvallafestivalen med anledning av sexövergreppen.

Från 1 fall till 22
Härnösands stadsfest hade i år 22 anmälda sexuella ofredanden medan det året innan anmäldes endast ett enda fall. Efter första festivalkvällen fick arrangören stärka upp med fler volontärer och starkare polisiär närvaro.

Thomas Nyberg, lokalpolisområdeschef i södra Ångermanland, är förvånad över de många misstänkta sexualbrotten i Härnosands stadsfest.

– Det var väldigt tråkigt. Det är ju inget man förväntar sig, även om man har en beredskap med tanke på vad som hänt på annat håll, säger han till Metro.

Lagts ner
Mörkertalet tros vara stort och utredningsläget svårt. Flera av de anmälda våldtäkterna utspelade sig i publikhavet där det är svårt att få en överblick.

– Det är oerhört mycket folk, i en miljö där folk dansar och det är mycket folk på en yta. Det är komplicerat att se allt som händer i ett publikhav, säger Thomas Nyberg.

Ett 15-tal av de anmälda ärendena har redan lagts ner.

FAKTA
Anmälda sexuella ofredanden under festivaler 2017 (2016)

1.Malmöfestivalen: cirka 30 (18)
2.Bråvallafestivalen: 23 (15)
3.Härnösands stadsfest: 22 (1)
4.Emmabodafestivalen: 13 (6)
5.Summerburst Festival Stockholm: 9 (2)
6.Peace & Love: 11 (12)
(utdrag)

Anmälda våldtäkter under festivaler 2017 (2016)
1.Emmaboda: 4 (1)
2.Bråvallafestivalen: 4 (5)
3.Brännbollsyran: 3 (2)
4.Härnösands Stadsfest: 3 (0)5.Summerburst Festival Stockholm: 1 (1)
6.Summerburst Festival Göteborg: 1 (0)
(utdrag)
Källa: Metro