BROTT. En asylsökande syrisk medborgare, 32 år, poserar på bild med livlösa människor. Nu döms han till 8 månaders fängelse för brott mot folkrätten. Åklagaren yrkade på utvisning, men det avslog rätten.

Mannen har stridit för syriska armén och kom till Sverige 2015 för att söka asyl. Det var genom tips från privatpersoner och genom fotografier som polisen fick kännedom om mannen. På en av bilderna syns mannen iklädd uniform med foten på en civilklädd livlös persons bröstkorg. Flera andra döda eller svårt skadade personer ligger huller om buller på bilden, där den mannen leende ser in i kameran.

Enligt mannen tvingades han av överordnade att ställa upp på bilderna. Mannen medger att han visste att bilderna skulle användas till krigspropaganda för den syriska staten. Brotten ska ha begåtts i januari 2014 i Damaskus, Syrien. Mannen misstänktes förra året för att ha dödat en av personerna på bilden, men släpptes då i brist på bevis.

Försvaret hävdar att mannen inte skulle dömas för folkrättsbrott eftersom man anser att agerandet inte varit tillräckligt kränkande. 32-åringen lydde bara order och skulle sannolikt ha avrättats om han vägrat, menar man, skriver Aftonbladet.

 Ogillas
Åklagaren yrkade på utvisning med förbud att återvända till Sverige. Men detta ogillas av rätten som hänvisar till svåra förhållanden i Syrien samt att brottets straffvärde är under ett år. Det bedöms därför inte som tillräckligt allvarligt för att leda till utvisning med hänsyn till brottets allvar.

Tingsrätten skriver dock att det som talat starkt för utvisning är att brottet innefattat en allvarlig kränkning av den personliga värdigheten hos flera personer, särskilt med tanke på att personerna är livlösa, men landar alltså ändå i att yrkandet om utvisning ogillas.

Enligt tingsrätten fortsätter utredningen om asyl i Sverige för mannen.