SKÖVDE. Asylentreprenören Bert Karlssons bolag Jokarjo AB krävs på drygt 1,9 miljoner kronor för ”osannolikt slitage” på ett asylboende. Det handlar om hål i väggar, skador på golv och fönster.
– Ren skadegörelse, säger advokat Staffan Uvabeck.

Öhns gård utanför Skövde har under 2015 upplåtit lokaler som asylboende, drygt 60 platser. När Migrationsverket hade tömt asylboendet kunde ägarna konstatera att delar av lokalerna hade fått omfattande skador.

– Enligt avtalet ska Jokarjo betala för skador som inte tillhör vanligt slitage under ett års tid, säger advokat Staffan Uvabeck som företräder Öhns gård, till Skaraborgs Läns Tidning.

Enligt advokaten finns det hundratals fotografier som vittnar om skadegörelsen.

– Jag har inte varit på plats själv, men enligt den beskrivning jag har fått rör det sig om hål i väggar, skador på golv, skadade fönster, skadade vitvaror. Det är osannolika skador som uppkommit på förhållandevis kort tid och för det vill min klient ha ersättning.

Stort slitage
Parterna har haft möten sedan november 2016 men advokaten upplever sig inte få respons. Jokarjo har ifrågasatt nivån på ersättningskravet om drygt 1,9 miljoner kronor. Advokaten uppger därför att man inte har annat val än att stämma Jokarjo.

Bert Karlsson har inte lust att diskutera saken.

– Det är en sak mellan Migrationsverket och advokaten, det är en värderingsfråga. Men vi har samma problem ute på Stora Ekeberg. Vi får aldrig ut någon ersättning för det vi kräver där. Det är ett stort slitage. De är inte snälla de som bor där, säger han.

Rekordvinst
Bert Karlsson hade en rekordvinst förra året för sin asylverksamhet, 122 miljoner kronor. Jokarjo var landets största entreprenör i asylboenden. ”Ett av Bert Karlsson styrt och ägt bolag har inte redovisat en så hög vinst sedan 80-talets guldår för skivbolaget Mariann Grammofon”, skrev bolaget Jokarjo i pressmeddelandet.