När Centerpartiet startade sin partistämma igår inleddes det med ett starkt optimistiskt tal av Annie Lööf. Allt går att lösa. Bara ni ger mig makten, var budskapet. Men de konkreta lösningarna lyste med sin frånvaro.

Det är inte svårt att vara optimist, om man inte behöver ge konkreta svar. Och viktigaste skälet till att Annie Lööf kunde framföra ett tal med starkt positiv underton, var inte att hon hade lösningar, utan att publiken av partivänner redan var ”hög” på opinionssiffrorna.

Centerpartiet har fördubblats sedan förra valet enligt opinionsmätningarna: från 6 till 12 procent. Det gör naturligtvis att de partiaktiva skulle hoppat jämfota vad Annie Lööf än sa.

Men hur är det med substansen i detta opinionsstöd? Det är förmodligen mest besvikna MP- och M-väljare som står för tillskottet. Hur trogna kommer de att vara? Särskilt om Centerpartiet lika lite som MP och M ger några svar på hur integrationen ska fungera.

Att vara optimistisk i denna tid som präglas av oro, oklarheter och många tecken på att utvecklingen går åt fel håll, kan kortsiktigt vara framgångsrikt. Så länge man inte behöver ge några konkreta förslag.

”Annie Lööf ska helt enkelt bli hela Sveriges solstråle”, säger Aftonbladets Lena Mellin.

”Annie Lööf får det att låta enkelt. Det är det ändå inte. [Hon] borde oftare utmana väljarna med hederliga och vuxna resonemang om de samhällsproblem hon säger sig kunna lösa”, skriver DN.

Jo, tack. I det långa, optimistiska talet fanns mycket, mycket lite av svar på VAD och HUR centerledaren skulle ställa allt tillrätta. Här är en lista på hennes mycket skissartade förslag.

1) Därför behöver den stela arbetsmarknaden förändras. Rejält.

2) Vi ska sänka kostnaderna för att anställa. Införa inträdesjobb med en lägre lön. Med möjlighet att lära på jobbet.

3) Med fler poliser som har tid att göra sitt jobb. Med hårdare straff för de som plågar, våldtar och mördar.

4) Vi satsar 1,3 miljarder mer än regeringen på insatser som tar krafttag mot bottendöden på Östersjön

5) Vi lägger i höst fyra miljarder mer än regeringen till drift, underhåll och regionala järnvägar.

Det är med dessa fem punkter som Centerpartiet ska skapa ett paradis i Sverige. Vem tror på det? Dessa fem punkter visar snarare att partiet saknar en politik som överensstämmer med den stora optimismen.

I en valrörelse där partierna avkrävs svar, kommer C att stå rätt tomhänta. Man har inga svar på integrationens allt mer omfattande skadeverkningar. Och den som är optimistisk förväntas särskilt tydliga svar. Lööf bäddar för att få en motig valrörelse.

Dessutom har andelen i befolkningen som har en positiv syn på migration länge varit 20-25 procent, medan upp till 80 procent under många år velat begränsa migrationen enligt SOM-institutets mätningar. Det gör att Centerpartiet ska dela dessa 20-25 procent med MP, L och V.

Det ger inga vidare värst gynnsamma förutsättningar för partiet i kommande valrörelse. Att då blåsa upp förväntningarna inför en tuff valrörelse känns inte som bästa tänkbara ledarskap. Det känns väldigt, väldigt kortsiktigt. Precis som migrationspolitiken.