Tyskland går till parlamentsval om en vecka, men valrörelsen är sömnig trots dramatiska förändringar i och utanför Europa. Utmanarpartiet AfD ser dock ut att ha vind i seglen enligt nya mätningar.

Allt tyder på att förbundskansler Angela Merkel kan sitta kvar, även om Kristdemokraterna tappar 5-6 procentenheter. Också det andra traditionellt statsbärande partiet, Socialdemokraterna, som sitter i koalitionsregering med Merkel, tappar mark, enligt den på fredagen av tv-kanalen ZDF publicerade opinionsmätningen.

Men med tanke på allt som hänt de senaste åren i västvärlden – eurozonens problem, migrationsströmmar, Brexit, Donald Trump – är valrörelsen i Tyskland förvånansvärt avslagen, sömnig och oengagerad. Är valet bara en formalitet för att ge fem nya år för förbundskansler Merkel?

Inte riktigt. Mandatfördelningen i parlamentet, förbunddagen, kan komma att skiftas mer än de procentuella förändringarna.

Alternativ för Tyskland ligger i mätningarna på 9-10 procent och seglar med lätthet in i förbundsdagen och över 5-procentsspärren. Det ger förbundsdagen en ny spelare, en EU-, euro- och invandringskritisk röst i Tysklands politiska hjärta.

Också det liberala partiet FDP, som åkte ur parlamentet i förra valet, tar sig in genom att vinna tillbaka hälften av de väljare man förlorade i förra valet 2013. Det ger en andra ny spelare i förbundsdagen.

Det reformerade kommunistpartiet från DDR, Linke, ligger still på 8-9 procent.

Still ligger också Miljöpartiet, på 7-8 procent.

Eftersom både AfD och FDP kommer in i förbundsdagen öppnar sig nya möjligheter för Angela Merkel. Hon skulle kanske kunna bilda en borgerlig regering med liberalerna, och därmed kasta ut Socialdemokraterna ur regeringen.

Men det är svårt att säga hur mandatfördelningen kommer att bli. Tyskland har ett komplicerat val där väljaren har två röster.

Första rösten lägger man i personval på en kandidat i mycket stora valkretsar med i snitt 200 000 väljare i varje. Andra rösten lägger man i partival. Hälften av mandaten, 299 st, tillfaller personvalda i direktval, och andra hälften, 299 mandat, tilldelas proportionellt.

Om ett parti vinner fler röster i personvalet än i partivalet, får man ändå behålla de personvalkretsar man vunnit, vilket innebär att parlamentet alltid har fler än 598 mandat (299+299).

Därför är det omöjligt att säga hur majoritetsförhållandena skulle bli utifrån opinionsmätningarna.

Men det ser ut som att Angela Merkel skulle kunna byta ut Socialdemokraterna mot liberala Fridemokraterna som regeringspartner och därmed skapa en borgerlig regering. Vänsterpartierna har i olika mätningar ingen chans att ta över, snarare ser det ut som att vänsterpartierna tillsammans kommer att tappa i väljarstöd.

TABELL:
Mätning från ZDF/Wahlen 12-14 sept
(jmf med valresultat 2013)
Kristdemokraterna (CDU/CSU), 36 procent (-6)
Socialdemokraterana (SPD), 23 procent (-3)
Alternativ för Tyskland (AfD), 10 procent (+5)
Fridemokraterna (FDP), 10 procent (+5)
Vänsterpartiet (Linke), 9 procent (+-0)
De gröna, 8 procent (+-0)