Vänsterpartiet har fått med sig regeringen på att kraftig höja skatten på svenska folkets sparande. Men när de borgerliga klagar saknar de trovärdighet. De kan fälla regeringen när som helst, bara de accepterarar SD.

Nu har regeringen kommit överens med Vänsterpartiet om att höja skatten med 0,25 procent ovanpå de 0,75 procent (plus statslåneräntan) som är skatten dina tillgångar på investeringssparkonton. Skatten tas alltså ut även om kurserna på värdepapper faller, därför är skattesatsen låg.

– Det är ren och skär partipolitik som drabbar vanligt folk och det sänder ut obehagskänslor, säger sparekonomen Claes Hemberg vid Avanza till Dina Pengar.

Det paradoxala med skatteförslaget är det slår helt fel.

– Det är många vänsterpartister och folk med låga inkomster som har chans att spara i dessa investeringssparkonton, ISK. Tittar man på statistiken är det medelinkomsttagare bland spararna, säger Hemberg.

Detta som svar på att Vänsterpartiet säger att skattehöjningen ”riktas mot den tiondel av befolkningen som har högst inkomster”.

Skatten höjs från första sparade krona och litet sparande skattas lika hårt som större sparande. Vänsterpartiet ljuger alltså. Man vill straffa alla skötsamma medborgare som sparar.

De borgerliga partierna fördömer skattehöjningen, rapporterar Dagens Industri.

M: – Vi är emot regeringens skattehöjning eftersom den skickar fel signal till vanligt folk som vill spara. Regeringen har gång på gång höjt skatten på arbete och nu ger man sig också på sparandet.

L: – Ingången bör vara att skatten på sparande sänks.

C: – På kort sikt skulle jag vilja se att vi rullar tillbaka skattehöjningen. Vi vill göra det gynnsamt att spara.

KD: – Det första vi skulle göra i regeringsställning är att ändra på den här höjningen och återställa den.

Men ändå tänker de inte göra något alls för att stoppa skattehöjningen i riksdagen.

När Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomiskpolitiske talesperson, säger ”Vi är väldigt kritiska till skattehöjningen. Man borde uppmuntra och inte bestraffa sparande”, betyder det att det finns en stor riksdagsmajoritet emot skattehöjningen.

Men för att den ska kunna stoppa förslaget måste de borgerliga lägga gemensam budget som skulle kunna få stöd av SD. Då kan Vänsterpartiets extrema skattehöjningar stoppas. Men de borgerliga tänker – medvetet – inte lägga några gemensamma förslag som SD kan rösta på, just därför att ett sådant förslag skulle vinna i riksdagens omröstning. De borgerliga vill inte stoppa den socialistiska politiken. De vill inte ta makten, de vill inte rädda Sverige.

De borgerliga gnäller och gnyr över skattehöjningen, men det är i själva verket de själva som ser till att höjningen går igenom. De kan stoppa sparskatten, men sitter istället på händerna och gör ingenting.