Den omtalade nazistorganisationen Nordiska motståndsrörelsen vill använda våld som politisk metod. Därför handlar det om en terrororganisation som borde kriminaliseras. Det är Jimmie Åkessons tydliga besked i Expressen-TV.

När Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, intervjuas av Niklas Svensson i Expressen-TV får han frågor om den nu omtalade extremistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som demonstrerade i Almedalen och nu senast i Göteborg.

NMR kallade Åkesson för ”folkförrädare” när han medverkade i politikerveckan i Järva och uppmanade hederliga och ordningsamma medborgare i förorterna att rösta på Sverigedemokraterna för att stoppa bilbränder, våld och stök i deras närmiljö. I Almedalen delade NMR ut flygblad som attackerade Sverigedemokraterna. NMR är en militant organisation som tränar kampsport för att vara redo att använda våld mot politiska motståndare, snarare än debatt och demokratiska val.

– Det här är inte vilken organisation som helst. Vi måste på något sätt politiskt se till att det blir förbjudet att ha samröre med terrororganisationer, säger han.

Åkesson vill utreda om det är möjligt att kriminalisera NMR och får frågan om de är en terrororganisation.

– Jag menar att det mycket väl skulle kunna ses som det. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att man kan betrakta det här som en terrororganisation. En organisation som systematiskt använder våld som politisk metod. Man får ha tokiga åsikter men man får inte ägna sig åt våld.

Niklas Svensson frågar också om Sverigedemokraternas rötter, som av motståndarna beskrivs som rasistiska och nazistiska.

– Det kan man beskriva på många olika sätt. Vi har ideologiskt sett rötter tillbaka i konservatismen och nationalismen. Det har funnits enskilda individer i partiet som haft problematiska kopplingar till olika extremistorganisationer. Det inte är särskilt jätteintressant hur de här rötterna såg ut för vi är väldigt långt ifrån det nu.

En vitbok om historien kommer att publiceras för att möta de grundlösa anklagelserna.

– Jag känner mig trygg i att det är inget som vi inte redan vet som kommer att komma fram. Och skulle det vara det så, är det bara bra då i så fall. För min del tycker jag att det kan vara bra att få det överstökat.