Vallokalundersökningarna från gårdagens val i Tyskland visar att uppstickarna i AfD tog lika mycket från vänsterpartier som från borgerliga.

I massmedier framställs det nya och framgångsrika partiet Alternativ för Tyskland, AfD, som högerextremt. Det är så den politiska makten vill se på partiet. Man vill göra sig av med konkurrenter. Och journalistkåren fungerar som maktens
lydiga redskap.

Om man ser till hur den tyska väljarkåren hanterat partiet, framstår det mer som ett mittenparti.

Framgångarna för AfD beror på att man kritiserar den öppna gränsernas politik som Angela Merkel genomförde 2015 och utan att några andra etablerade partier protesterade emot. Inget av dessa partier hade sagt att man skulle öppna gränserna för en miljon migranter – utan några som helst säkerhetskontroller. Ändå gjorde man det.

Självklart har folket rätt att reagera på en sådan självsvåldig och i val icke förankrad politik.

Och effektivaste demokratiska reaktion på ett toppstyrt politisk etablissemang är att rösta på utmanare i parlamentsval.

Och denna reaktion kommer från väljare i lika hög grad från vänstersidan som från den borgerliga. Det visar vallokalundersökningen från gårdagens förbundsdagsval i Tyskland.

AfD har tagit drygt en miljon väljare från Kristdemokraterna, men också nästan lika många, 930.000 väljare, från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Störst grupp kommer dock från sofflocket, de som inte röstade i förra valet. Bara det är ju en demokratisk insats, särskilt för dem som betonar valdeltagandet som en viktig aspekt i val.

Således har såväl traditionella vänsterväljare som kristdemokratiska uppfattat AfD som ett bättre alternativ i valet 2017.

Det är tragiskt att de informationskanaler som ska ge människor kunskap – de gamla medierna – har blivit kapade av makten och förvränger skeenden i tiden till vissa aktörers fördel. Men genom nyare initiativ som Samtiden kan man som mediekonsument finna rapportering som inte låter sig styras av den politiska makten.