Kan en film med titeln ”American assassin” överraska? Jo, faktiskt. Särskilt om man är trött på antivästliga teman i Jason Bourne och andra actionfilmer från Hollywood. Föga förvånande har filmen därför kallats rasistisk…

I vår tid tycks underhållningsbranschen inte våga hålla på västvärldens värderingar om rättsstat, demokrati och pluralism. För att filmkritiker och medier ska gilla slutprodukten måste man visa hur rutten västvärlden är och vara fascinerad av främmande kulturer som framställs i ett lika okunnigt diffust som naivt sken.

American assassin har jämförts med filmserien om agenten Jason Bourne. Men i Bourne-filmerna är de fulaste skurkarna alltid företrädare för det amerikanska samhället. Detta vrider American assassin runt på ett intressant vis. Handlingen cirkulerar kring den ”djupa staten” i Iran som är ute efter att köpa kärnvapen för att förgöra Israel. Filmen vågar alltså inte låta den officiella regimen i Iran vara skurkar, men däremot några (mot det iranska kärnvapenavtalet illojala) generaler inom Irans säkerhetsapparat.

Dessa visar sig dock vara nyttiga idioter och marionetter för en än värre skurk, som råkar vara en amerikan. Men skillnaden är att denne amerikan är förrädare mot den amerikanska nationen. När han spyr galla över USA som land hamnar samhällskritiken i ett annat ljus. Det är inte hjälten som kritiserar sitt land, utan den kriminelle och aspirerande massmördaren som fördömer sitt landet.

När skurkar moraliserar blir budskapet inte riktigt lika politiskt trovärdigt, om man säger så. Hatet mot nationen blir smutsigt och orättfärdigt. Det är därför mediernas recensenter ger filmen dåligt betyg. Att väst tillhör den goda sidan retar vissa recensenter så mycket att man menar att filmen är rasistisk i att utmåla iranier som skurkar. Men det är inte korrekt, filmen innehåller också sympatiska iranier. Manuset har alltså såväl hjältar som skurkar både i väst och i muslimska världen. Diplomatiskt så det förslår…

Men är det inte, som i trailern, bara ännu en lättviktig film med tidsfördrivande underhållningsvåld?

Jo, det är action. Men jag tycker filmen överglänser Jason Bourne på flera plan: karaktärerna är mer levande (både nye stjärnan Dylan O’Brien, 26, och veteranen Michael Keaton, 66, är bättre än Matt Damon), en och annan smart scen, liksom en liten dos av raffinerad humor och mot slutet ganska storslagna dataanimeringar.

Filmen gick upp förra helgen i USA och gjorde en för många i branschen förvånande succé i antal biobesökare. Och här hemma ligger den fyra på svenska biotoppen. Det förvånar inte mig. Det är en kompetent action.