Ny statistik visar att av de kvinnor som mördades 2016 var en tredjedel hedersrelaterade. Mörkertalet kan vara stort, men Brottsförebyggande rådet, BRÅ, vill inte kartlägga.

Sveriges Radios program I lagens namn har tagit del av siffror från Nationella kompetensteamet, en organisation inom länsstyrelsen i Östergötland som kartlägger hedersrelaterad brottslighet.

Av 105 mord som begicks förra året var brottsoffret kvinnor i 18 fall. Av dessa var sex hedersrelaterade. Av mördade män var fyra hedersmord.

Sara Mohammad, grundare av föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime, är inte förvånad över siffrorna och menar att det kan vara många fler hedersmord.

– Jag tror absolut att mörkertalet är större. Det är också viktigt att vi får en klar bild över hur omfattande hedersvåldet är i dag. Som det är nu så för inte Brottsförebyggande rådet någon statistik om hur omfattande det är, säger hon till SR.

För två år sedan föreslog forskare inom kriminalvården att hedersbrott skulle flaggas i systemen.

– Det skulle underlätta betydligt för att få en bättre kartläggning, säger Jenny Yourstone.

Regeringen har fått kritik för att inte vilja ta tag i frågan. Men nu menar ansvarig minister att det kommer bli ändring.

– Vi har tillsatt en utredning som har som uppgift att se hur man kan kartlägga hedersvåld. Vi ser över lagstiftningen gällande barnäktenskap och hur vi bättre kan hjälpa unga flickor och män som lever i en hederskultur, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér.