NORGEBESÖK. Sylvi Listhaugs (Frp) Sverigebesök under tisdagen för att studera hur man inte bör göra i Norge, blev turbulent. Heléne Fritzon (S) svensk invandringsminister backade ur det planerade mötet, som hon hävdade var norsk valpropaganda. Och Stockholms borgarråd Karin Wänngård (S) kräver Listhaug på en ursäkt för besöket.

Migrationsminister Heléne Fritzon nobbade Norges invandringsminister Sylvi Listhaug med kort varsel med hänvisning till att besöket var valpropaganda.

– Jag vill inte vara med i denna valkampanj, säger Fritzon till TT och anklagar Listhaug för att vilja ”sprida en missvisande bild av Sverige”.

Men Sylvi Listhaug, Fremskrittspartiet, genomförde ändå sin rundtur i Rinkeby med ett massuppbåd av journalister och säkerhetsfolk och avstängda gator. Hon stack inte under stol med att hon ville se Sverige-förorten med egna ögon, som avskräckande exempel på vad en okontrollerad invandring gör. Syftet var att lära sig om svensk invandringspolitik så att norrmännen inte gör om samma misstag som svenskarna har gjort.

Enorma konsekvenser
Med sig till Sverige hade Listhaug nya beräkningar av Finansministeriet på vad det skulle ha kostat Norge om man tagit emot samma antal asylsökande som Sverige gjorde 2015 och 2016 – över 200 miljarder kronor fördelat på sex år.

Under perioden tog Sverige mot 157 000 fler asylsökande än Norge.

– Det är helt häpnadsväckande. Det skulle få enorma konsekvenser för vårt land och för statsbudgeten. Sedan skulle vi vara tvungna att ha övergett annat, som äldre och transport, men också att hjälpa till i angränsande områden. Jag tycker att det är oetiskt att det användes så mycket pengar i Sverige, när så många inte fick vad de behövde i närheten, säger Listhaug till VG.

No go-zoner
Som jämförelse, kom det om 30 000 asylsökande till Norge 2015 och 3500 asylsökande i 2016. Den norska asylnotan var på cirka nio miljarder.

Sveriges asylpolitik har haft kostnader utöver monetära termer, säger Listhaug.

– Det har utvecklats parallella samhällen i mer än 60 städer i Sverige. Detta är ”no go-zoner” med stora utmaningar där man totalt misslyckats med integrationen. Det finns en stor övervikt av personer med invandrarbakgrund, det är laglöst land där kriminella styr. Det är helt oacceptabla förhållanden.

Kräver ursäkt
Heléne Fritzon fick uppbackning av Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) som också är kritisk mot Sylvi Listhaugs besök i Rinkeby.
– Den norska integrationsministern, Sylvi Listhaug, valde att använda vår gästfrihet till att göra populistiska och osanna poänger i den norska valrörelsen. Det gör mig både besviken och arg och jag tycker Sylvi Listhaug är skyldig stockholmarna en ursäkt, säger hon i ett pressmeddelande från Socialdemokraterna i Stockholms stad.

Listhaug tillbakavisar kritiken och menar att hon bara återger vad polisen själv har sagt.

– Om man ska lösa ett problem är det första steget att erkänna det, säger hon till VG.

Rykten
Enligt Aftonbladet varnades Sveriges regering inför den norska migrationsministerns besök – av Norges regering. 

– Officiella norska representanter tog kontakt och varnade för att det här besöket kanske hade felaktigt syfte och bad om ursäkt på förhand, säger en centralt placerad uppgiftslämnare, enligt tidningen.

Detta tillbakavisas på norska UD enligt norska tidningen Aftenposten.