Än en gång har Svenska kyrkans företrädare uppträtt ovärdigt och uttryckt vänsterextrema ståndpunkter som inte har med kristendom att göra. Men gå inte ur kyrkan, gå istället och rösta i kyrkovalet i september.

Under Prideparaden i helgen lade Israels ambassadör upp en bild där deltagare viftade med israeliska flaggor. Detta kallade Anna Karin Hammar, tidigare kandidat till ärkebiskop och bror till fd ärkebiskop KG Hammar, för ”Pinkwashing”. Alltså att använda homovänlig tolerans i falskt syfte att framställa sig som godare än man är.

Det går inte ta miste på Hammar hat av Israel. Men ingen kritik framförs mot muslimska stater i Mellanöstern. Detta trots att Israel ligger på europeisk nivå i homofrågor, medan homosexuella förföljs och mördas i muslimska länder.

Genom sitt hat missar Hammar att hon inte bara kränker judar utan också alla homosexuella. Hon tar i enögd dårskap parti för muslimska staters våld mot såväl judar som homosexuella.

”Det är en sorg varje gång personer inom Svenska kyrkans ledning tillåts förstöra både kyrkans och Sveriges internationella rykte”, skriver Svenska Dagbladet i ledare idag.

Efter Hammars antisemitiska twittrande har många tagit upp uppmaningen att lämna Svenska kyrkan i protest.

”Jag tycker man bör stanna och försöka säkre ett bättre styre i stället”, säger riksdagsledamoten Paula Bieler (SD) och påpekar att kyrkan är en av de största förvaltarna av svenskt kulturarv och står för många viktiga och svårersätterliga sociala insatser. ”Stanna och gör din röst hörd”, uppmanar hon.

Och det är så märkligt ordnat att partier fortfarande styr Svenska kyrkan, även om den formellt är skild från staten. Socialdemokraterna och Centerpartiet har länge styrt och med öppna ögon tillåtit vänsterextrema ståndpunkter att dominera inom prästerskapet.

Bara genom en förändrad sammansättning av valda kyrkoförsamlingar kan denna skadliga och galna politisering vändas så att kyrkan återgår till religionen och de traditionella uppgifterna för kyrkan.

Istället för att gå ur, borde de som lämnat bli medlemmar igen. Men det är bråttom. Röstlängden fastställs inom någon vecka och kyrkovalet äger rum 17 september.