De är så förutsägbara, kulturvänsterns radikaler. De säger sig vilja provocera för att skapa debatt. Men de vågar aldrig ge sig på det som verkligen är brännande, som islamism och antivästliga värderingar. Därför ser jag den slokande flaggstången på Sergels torg som symbol för ett impotent svenskt kulturetablissemang.

I går invigde Kulturhuset och Stockholms kommun, som styrs av en rosa-rödgrön majoritet, ett konstverket på en mest offentliga platsen i Sverige: Sergels torg. På denna plats skulle vilket skräp som helst bli uppmärksammat. Det är, som Kulturhusets konstnärlige ledare säger, ”svårt att undvika”.

Och det föga fantasifulla ”konstverket” består av en svensk flagga som vajar på en krökt flaggstång.

Kultur- och stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) försvarar konstverket mot den kritik som kommit.

– Det är fascinerande hur lite som krävs för att folk ska börja ropa på censur. Det är en böjd flaggstång. Man behöver inte tycka att det är ett bra konstverk, säger Roger Mogert.

Det är lite lustigt när Makten står bakom konsten och försvarar den mot folkets aversion. Är det inte unket: konsten som maktens instrument?

Men för mig är detta inte konst, utan ett spektakel. Ett jippo. Eller som SvD:s konstkritiker säger, ”som konst är det ett alltför lättköpt knep”. Mer som bus av lågstadieelever.

Kritiker menar att svenska flaggan skändas. Jag håller inte med. Flaggan vajar i luften. Det är stången som slokar. Det som bär upp den svenska symbolen. Och vad ska normalt bära upp det svenska, om inte just kulturen. Det är kulturbranschen som slokar. Den saknar både intellektuell stringens och skaparkraftens energi.

Att svenska fanan kopplas till ett sådant sammanhang är trist, men Sverige är illa ute. De flesta partierna i riksdagen vill avskaffa Sverige och svensk tradition, seder och kultur genom att kalla allt svenskt för rasistiskt. Det är bara främmande kulturer som är värda att uppmärksamma. Det svenska stämplas som exkluderande och något som ska bort.

Det måste till nya kulturgärningar för att kunna återskapa tilltro och respekt för den svenska kulturtraditionen. Låt denna flaggstång vara symbol för den gamla kulturvänsterns död. Den har gjort sitt, tappat all energi, fantasi och skaparförmåga. Låt den vila i frid.