SKARA. Den splitternya högstadieskolan Viktoriaskolan invigdes med pompa och ståt på söndagsskvällen. Men på natten brann den intillliggande gamla högstadieskolan ner. Skolstarten ställdes därmed in för 570 elever på grund av rökutvecklingen. Polisen misstänker att branden var anlagd.

På förmiddagen ryker det fortfarande. Brandpersonal står vid platsen och räddningstjänsten fortsätter med efterarbetet för branden som beskrivs varit fullt utvecklad. Den startade vid kl 03-tiden på natten. Bara timmar innan hade nybygget Viktoriaskolan, som ligger alldeles intill den gamla Teglaskolan, haft invigning och öppet hus för allmänheten och det hade varit fullt med folk. Senare hade de kommande högstadieeleverna haft en egen invigning på sin nya skola och många såg givetvis fram emot den första skoldagen med spänning och glädje.

Men på morgonen fick Viktoriaskolans personal skicka ut följande meddelande till de 570 elevernas föräldrar:

”Hej. Pga nattens händelse, då Teglaskolan har brunnit, blir dagens skolstart inställd. Vi hälsar alla elever välkomna imorgon enligt samma tider som skulle gällt idag. Vi kommer höra av oss till samtliga under dagen.”

Vid skolan nästa dag sitter personalen i den tomma skolbyggnaden och har möte. En av dem har gått ut och sitter och tittar ut mot den rykande förödelsen i grannfastigheten.

– Imorgon tar vi nya tag. Vi låtsas som ingenting och går vidare, vi har bara skjutit upp skolstarten en dag, säger hon.

Kan vara anlagd
Den branddrabbade Teglaskolan skulle rivas eftersom den nya skolan skulle starta. Enligt lokaltidningen SkLT tror räddningstjänsten att branden kan vara anlagd. Man kan inte se att det finns några naturliga orsaker till branden.
— Troligt är att branden är anlagd. All elektricitet är bortkopplad nu när skolan är på väg att rivas, säger Kent Johansson, inre befäl på Samhällskydd Mellersta Skaraborg. 

Branden orsakade omfattande förstörelse.

— Det var helt övertänt när vi kom dit. Vi fick rikta in oss på att branden inte skulle sprida sig vidare till närliggande fastigheter, säger Kent Johansson.

Raketskjutning och skadegörelse
När räddningstjänstens arbete är klart kommer polisen att spärra av platsen och göra en teknisk undersökning för att försöka fastställa hur branden startade.

Teglaskolan har en lång historia i att vara utsatt för skadegörelse. I slutet av juni krossades fönsterrutor på fastigheten. Man har även haft raketskjutning inomhus.

På natten har även flera bilar vandaliserats i Skara. Om de tidigare händelserna har något samband med branden är oklart.