SVEK. Våld med etniska förtecken eskalerar i Hörby. Samtidigt utarmas kommunen. Skolresultaten rasar och äldrevården knäar, medan man köper villor och bygger bostäder till migranter.

– Det får kosta hur mycket som helst. Det finns inget tak, säger Stefan Borg, gruppledare SD Hörby.

I Del 1 berättade Samtiden om det eskalerande våldet i Hörby som kulminerade med knivdådet i början av juni. Hörby har blivit en arena för albaner och afghaner som slåss om territorium och knark, om vem som äger Nya torget. Och mitt i det finns svenskarna, som inte längre vågar gå ut.

Är oron i Hörby befogad?

– Ja. Det finns grov kriminalitet och en maffiastruktur som håller på att etablera sig och skaffa sig våldskapital. Mitt i byn, på Nya torget, säger kommunpolitiker Stefan Borg.

– Man vet att det finns personer här som är beredda att döda, för ingenting. Knivdådet i juni var ett regelrätt mordförsök, ett straff för att offret gick till polisen.

Närheten till Malmö med allt tyngre problem spiller över på Hörby.

Och det går inte åt rätt håll.

Nyligen meddelade polisen att “särskilt utsatta områden” i Sverige, no go zoner, har ökat från 15 till 23. Tre av dem har tillkommit i Malmö.

– Ska stad efter stad tas över?

Ensamma män
Hörby har blivit en stor mottagare av ensamkommande unga män. På några år har hundratals kommit till den lilla Skånekommunen, med endast 15 000 invånare.

– Det är en stor kostnad, varje ensamkommande kostar minst en miljon kronor per år.

Av staten får kommunen 1 350 kronor per dygn i ersättning, vilket inte täcker kostnaderna.

– De 56 miljoner kronorna vi fick från Migrationsverket för 2016 räckte inte, utan kommunen fick skjuta till tio miljoner extra.

Ibland kostar platserna ännu mer.

– Är de ohanterliga eller har särskilda problem får vi köpa LVU-platser som kostar många tusen kronor mer per dygn.

Fem ensamkommande placerades runt midsommar enligt LVU efter att ha slagit sönder Selmagårdens boende.

– Det blir inte billigt.

Från andra kommuner
I år har Hörby fått tilldelat sig ett 50-tal ensamkommande. Därutöver finns många fler som andra kommuner placerar på olika boenden i Hörby kommun.

– Hur många dessa är vet jag inte fast jag har ställt frågan till vår socialchef. Men enligt skolchefen handlar det om ett hundratal individer som skolorna måste hantera – även om de kommer från andra kommuner.

Regnar in
I skuggan av dessa enorma kostnader får kommunal service stryka på foten.

– Det regnar in på äldreboendet och idrottshallen och flera skolor är i rejält behov av underhåll. 20 äldre står i kö för att få en plats på ett äldreboende.

Köper hvb-hem
När Samtiden var i Hörby i slutet av juni beslutade kommunfullmäktige om två kontroversiella ärenden. Hvb-hemmet för ensamkommande vid torget, som kommunen tidigare hyrde, köptes för 5,8 miljoner kronor. Oppositionen, SD, M och SPI-välfärden, var emot.

– Det är stora kostnader som vi hade behövt till annat. Dessutom köptes det för över marknadsvärdet, säger Stefan Borg.

Bygga ghetto
S-ledningen driver även en förändring av byggplanen för villatomterna Stattena Norra. Man planerar nu att bygga marklägenheter, 27 lägenheter totalt, varav 13 ska blockhyras av kommunen.

– De tänker bygga ett ghetto. De stackarna som byggt villor för fem miljoner ser sin investering i praktiken bli osäljbar.

Bygger, hyr och köper
– Av de 13 lägenheterna påstår man att 8 är till nyanlända, resten står till socialförvaltningens förfogande för andra svaga grupper. Men det ändras från dag till dag, säger Stefan Borg.

Därutöver hyr man hela villor och lägenheter runtom på byn till hyror som vanliga hyresgäster inte kan betala.

– En familj nära där jag bor fick av sin privata hyresvärd ett ultimatum: betala 5000 mer i hyra än idag, eller flytta. De kunde inte betala och fick flytta. Sedan visade det sig att kommunen har hyrt in sig på stället.

Tio miljoner kronor har kommunen avsatt enbart för inköp av bostäder till nyanlända och deras anhöriga som väntas komma.

Våldtäkter
Även sexualbrottsutveckligen är alarmerande. Från att ha haft högst ett par våldtäkter per år har siffrorna skjutit i höjden.

– Förra året anmäldes 16 våldtäkter inklusive en gruppvåldtäkt. Det är långt mer än riksgenomsnittet, som ändå ligger högt, säger Stefan Borg.

Ingen har lett till fällande dom.

För gruppvåldtäkten greps tre ensamkommande av polis och häktades.

– Två släpptes innan åtal eftersom åklagaren inte ansåg sig ha bevisning nog. Den tredje togs till åtal, men trots att sperma säkrades från sängen där gruppvåldtäkten ägde rum friades den åtalade, säger Stefan Borg.

Skolan rasat 46 platser
Skolan har i SKLs mätningar rasat 46 platser, till plats 265 (av 290) förra året. Hundratals ensamkommande som ska in i den vanliga skolan har satt sina spår.

– Skolan är överbelastad med ensamkommande och man kan inte bedriva effektiv undervisning.

Även behörighetsgraden till gymnasiet sjunker.

Stefan Borg tror att nästa politiska strid blir om vilken byskola som ska läggas ner.

– Man har tillsatt en skolstrukturutredning.

Pratar någon om vilken vision man har med migranterna?

– Det skulle ju bli en berikning. Men ingen talar om det som annat än något vi måste hantera. Vi ser egentligen bara problem.

Han fortsätter:

– Först sa man att de skulle behövas i äldrevården. Jag hör aldrig någon tala om det längre. Nu talar vi om att robotisera äldrevården.

SD stort stöd
Det har aldrig talats så mycket politik i Hörby, enligt Stefan Borg. Sverigedemokraterna fick 27 procent från Hörby i förra valet. Även om partiet mobbas i politiska församlingar har de stöd från folket på gatan.

– Jag kan knappt gå en meter utan att folk vill prata och uppmuntra mig. SD kommer att gå fram stort i valet nästa år. Men hur långt har den negativa utvecklingen hunnit då?

Offrar landsbygden
Stockholm dumpar både höga kostnader och problem på landsorten, enligt Borg.

– Det går inte att hantera för ett litet samhälle när det kommer så många. På många småorter i Sverige idag känner man sig otroligt svikna.

Vasaller
Centralmakten låter det ske.

– Stockholm har sina vasaller ute på landsbygden, lokalpolitiker som inte ser till sina egna väljares bästa, som de egentligen representerar. Istället utför de rikspolitikernas vilja. Partilinjen är det som gäller.

Även topptjänstemän kan ensamma driva igenom beslut som får enorm betydelse.

– Som när Mikael Ribbenvik på Migrationsverket bestämde att alla syrier ska få permanent uppehållstillstånd. Det fick en enorm inverkan på migrantvågen 2015.

Folk vet
Men Stefan Borg menar att många medborgare inte längre går på bilden som etablissemanget försöker ge.

– De ser problemen, och att det inte är integrationsvilliga människor vi har att göra med.

Han är oroad.

– Fortsätter utvecklingen med att parallella etniska och klanbaserade samhällen växer sig starka, kan de inte längre brytas upp. Då får vi en totalt ny samhällsorganisation, som vi inte har någon som helst beredskap att bemöta.

Samtiden har sökt kommunalrådet Susanne Meijer (S) för en intervju. Hon har avböjt med hänvisning till kommunens hemsida, där information om åtgärder mot våld och oro finns.

Utvecklingen mot kaos och våld i en tidigare lugn småort på landet är inte unik. Men kanske är Hörby en av de platser där det har gått allra längst.

Reportaget om Hörby kommer även att utmynna i en dokumentärfilm av Anna Ernius och Pelle Neroth Taylor. De har även en film om islamismen i Sverige på gång.

Flera länkar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9. 10, 11