Vid en demonstration mot Israel i lördags skanderades rasistiska slagord och den arrangerande föreningen publicerade sedan videofilmer med budskapet på sin hemsida.

Svensk-Palestinska centret skulle arrangera demonstration, som det heter, mot Israels ockupationspolitik. Men det blev ett rasistiskt möte där hatet riktades mot alla judar.

Talkörer ropade antisemitiska slagord. I en av filmerna som föreningen själv lagt upp och publicerat på nätet ropar en aktivist att judar är apornas och svinens avkomma. Demonstranterna runt om applåderar och instämmer.

Polisen utreder nu om filmerna utgör brott.

Palestinska centret försvarar sig med att man bara demonstrerar mot Israel och landets politik. Det är en motivering som hittills fungerat i Sverige. När Göran Lamberts var Justitiekansler lade han ner fall där liknande budskap förmedlats i Stockholms moské och sålts på ljudkasseter. JK ansåg det inte vara hets mot folkgrupp, utan del av en diskussion i internationell politik.

Frågan är om denna den svenska statens officiella hållning, att judehat inte är hets utan del av internationell politik, fortsatt gäller.

*

Se mer: Helsingborgs Dagblad i Omstridda demonstrationer utreds av polisen, Svenska Dagbladet i Palestinavännerna och judehatet, Världen idag i Palestinskt konto raderades efter kritik, Dagen i Polisen utreder judehat vid Israelprotest.