TERROR. En vecka efter terrordåden som skakade Spanien kommer hot från IS om nya dåd. Spanien är specifikt utpekat som mål. Det är första gången en spansktalande terrorist talar och analytiker menar att hotet bör tas på allvar.

I botten ligger historiska fakta, som verkar vara ytterst levande inom den islamiska terrorsekten IS. Det gäller Al Andalus, det arabiska namnet som muslimerna gav de områden de kontrollerade på iberiska halvön under åren 711-1492. Allt eftersom de nordliga kristna enklaverna under La reconquista återerövrade halvön, kom namnet att gradvis avse ett allt mindre muslimskt område i söder kring staden Granada, Andalusien.

Nu varnar bedömare för att återtagandet av Al Andalus och den iberiska halvön upptar tankarna hos IS.

”Med tillstånd av Allah, ska Al Andalus återigen bli vad det var, ett land för kalifatet”, deklarerar den spansktalande terroristen Muhammad Yasin Ahram Pérez i videon. Han talar om att hämnas det islamiska blodet som runnit, att inkvisationen inte är glömd och uppmanar till att idag utföra jihad överallt. Även en annan spansktalande jihadist medverkar, båda har arabisk brytning.

Risk för ny attack
IS-videon hotar med fler attacker i Spanien och ger en anmärkningsvärd upphöjd roll åt den unge andalusiske terroranhängaren, menar Javier Lesaca, forskare vid George Washingtons universitet.

– Det är första gången som ISIS visar en spansk medborgare i ett officiellt meddelande. Det är ett betydande och alarmerande drag, eftersom det är bevisat att deras kampanjer framkallar beteendeförändringar, säger han enligt El Pais.

Men framför allt höjer den risken och möjligheten för en ny attack som de i Barcelona och Cambrils,

– Det är den första videon som pekar direkt på Spanien. Och utan att vara naiv, terrorister följer deras råd. Utan tvekan ökar den hotet mot Spanien, säger Javier Lesaca.

Besatt av Al Andalus
Muhammad Yasin Ahram Pérez, 22, som går under namnet, El Cordobés, föddes i den andalusiska staden Cordoba, där han bodde fram till sex års ålder. År 2014 flyttade han med sin mor och fem syskon till Syrien för att slåss som jihadist. Fadern, Abdellah Ahram, marockansk medborgare, avtjänar ett tioårigt fängelsestraff i Tanger för terrorism.
Muhammad Yasin Ahram Pérez beskrivs som ”mycket besatt av frågan Al Andalus och betecknas av en tidig radikalisering” enligt en säkerhetsanalytiker som kommunicerat med honom på facebook.

– Islamiska statens har ärvt den här fixeringen vid Al Andalus från Al Qaida. Samtidigt som Spanien ombeds sluta trakassera IS säger man att man aldrig ska sluta med sina attacker på landet eftersom det upptar Al Andalus territorium, konstaterar Manuel Ricardo Torres, professor i statsvetenskap.

Spanien ligger idag på nivå fyra av fem på terrorshotskalan. IS har tagit på sig ansvaret för terroristattacken i Barcelona och Cambril då 15 personer dödades och 120 skadades. Polisen tror att terroristcellen har 12 medlemmar, varav två personer dog i en explosionen i Alcanar där de misstänks tillverkat bomber. Sex andra har skjutits ihjäl av den spanska polisen, medan fyra män greps förra veckan. Tre av dem är fortfarande frihetsberövade medan den fjärde släppts i brist på bevis.