En kvinna i hijab ska från ikväll leda valprogram i norsk statstelevision NRK inför valet om två veckor. Detta har mött starka folkliga protester. Särskilt som NRK för några år sedan förbjöd en programledare att ha på sig ett halssmycke med ett kristet kors.

Mer än 3600 anmälningar har gjorts till granskningsnämnden inför programserien «Faten tar valget», vilket är ett historiskt rekord. NRK:s chef Thor Gjermund Eriksen säger att ”det har med förutfattade meningar att göra”.

Det speciella med programmet «Faten tar valget» är att det ännu inte visats. Men bilder på kvinnan i hijab har spridits för att göra reklam för serien som börjar sändas i slutet av augusti.

TV-chefen är upprörd över det han kallar en fördomsfull och hatfull ton i flera anmälningar.

– Det kan ju inte handla om innehållet, det har ingen sett ännu, säger Eriksen.

Som exempel på hatfullt budskap citerar NRK anmälningar som denna: ”Stämmer det som står på Facebook, att det inte är tillåtet för medverkande i NRK att bära kors men tillåtet för muslimer att ha hijab?”

En annan anmälare skriver: ”Jag reagerar väldigt starkt när ni tvingar NRK-medarbetare att ta av sig sitt lilla guldkors när ni samtidigt visar det religiösa plagget hijab.”

Att ställa kritiska frågor, blir hat och rasism i TV-chefens öron. Något som Dagen-redaktören Vebjørn Selbekk vänder sig emot. Debatten om religiösa symboler på TV handlar om mer än bara religion eller främlingsrädsla.

– Det är ett mycket bredare engagemang än så. Vi har sett det tidigare, då Utlendingsdirektoratet (Migrationsverket) beordrat kristna kursgårdar att ta ner kors då de skulle användas som asylboende. Vid både dessa tillfällen har det blivit starka reaktioner.

– Jag är inte överraskad över att många klagar på detta. De som blir överraskade underskattar strömningarna i det norska folket som värnar sina egna värderingar. Detta är något som väcker allt mer reaktioner.

NRK försvarar skillnaden med att förbudet mot religiösa symboler gäller nyhets- och aktualitetsprogram men inte underhållningsprogram.

Det framgår inte varför hijab-programmet, som handlar om valet, inte betraktas som aktualitetsprogram av NRK.

Denna subtilt märkliga gränsdragning uppfattade inte Norges kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) som tolkade det som att NRK nu slopat förbudet mot religiösa symboler, så att även kristna kors får visas. Något hon ställde sig positiv till. Men det är alltså inte så. Kristna symboler är förbjudna i sändningar som kallas ”aktualitetsprogram”, men aktualitetsprogram med muslimska religiösa symboler kallas inte aktualitetsprogram utan nöjesprogram och får därför visas.

*

Se mer: NRK-sjefen opprørt over hijab-klagestorm, NRK-sjefen om hijab-saken: – Kulturministeren har misforstått.