POLITIK. Striden i Moderaterna om partiledarskapet har börjat. Den heta frågan är partiets hållning till Sverigedemokraterna. Och det i sin tur handlar om hållningen till verklighetsbilden av migrationen i Sverige.

Den 8 oktober ska moderaterna välja en ny partiordförande. Fram till dess ska partiet ha vaskat fram förslag på efterträdare till Anna Kinberg Batra. 

Men det finns två huvudfalanger och det som splittrar är hur partiet ska förhålla sig till Sverigedemokraterna.

AKB vacklade mellan dessa. Hon öppnade dörren till samtal med Sverigedemokraterna i januari i år. Men samtidigt stod hon inte för det utan kallade partiet för rasister. Det gav ett motsägelsefullt och oklart intryck som hon inte förmådde klargöra. Konflikten är i högsta grad levande i partiet.

– Stäng dörren till SD. Om Moderaterna inte tydligt överger tanken på att söka SD-stöd så finns inte Alliansen längre. Detta är en otroligt viktig fråga för Alliansens existens, säger Joakim Larsson ordförande för Moderaterna i Stockholms stad i SVT Agenda..

Johnny Magnusson förbundsordförande i Västra Götalandsregionen är däremot kritisk till talet att “stänga dörren” och säger att det beror på vad man menar med uttrycket.

– Den ska stängas så tillvida att moderaterna inte ska lyda deras pipa. Samtidigt tror jag inte man kan ignorera ett parti som har 15 procent, kanske mer, av valmannakåren.

Han säger också att han ”är korrekt och artig” mot partiföreträdare för SD.

Följde Reinfeldt
Flera har påpekat att AKB följde den kurs som hennes företrädare Fredrik Reinfeldt stakat ut, ”Öppna hjärtan”-politik med okontrollerad massinvandring från Mellanöstern och Afrikanska länder. AKB följde den krattade vägen.

Hon ingick Decemberöverenskommelsen som var förberedd av Reinfeldt för att hindra SD från att få inflytande och satte därmed demokratin ur spel. Detta var många moderater missnöjda med. Många har även varit mycket missnöjda med låtsas-oppositionspolitiken. AKB och Allianspartierna har under tre år kunnat störta S-regeringen med hjälp av SD, men valt att inte göra det.

Opinionsras startade tidigare
Närmandet till Sverigedemokraterna i januari beskrivs som början till fallet av en del journalister och tyckare. Men opinionsraset både för Kinberg Batra och Moderaterna hade startat långt tidigare och fortsatte bara sin färd i samma nedåtgående kurva.

Reinfeldts kurs med öppna gränser och massinvandring i uppgörelsen med Miljöpartiet och nedrustning av Försvaret är exempel på politik som många moderater inte står för. Det sa också Johnny Magnusson på tal om otydlighet.

– Ena dagen är försvaret ett särintresse, andra ska vi rusta upp det.

AKB sa i sitt avskedstal att hon tyckte att Moderaterna ska fortsätta samarbetet med SD. Det var kanske ett av de första självständiga avstegen från Reinfeldts politik och det kom alldeles försent. Väljarna bör få veta vad en röst på Moderaterna innebär och partiet självt måste göra upp med splittringen.